MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Sladić najavljuje: Iz zimskih jakni u majice kratkih rukava

Prolazno, ali prilično jako zahlađenje koje se tokom nedjelje premjestilo sa sjevera na jugoistok povezano je sa premještanjem visinske doline i hladnim zrakom porijeklom sa sjevera Europe koji su ostaci raspadnutog polarnog vrtloga. Posljedično, zahvaljujući prethodno toplom danu, sjevernije od naših područja bilo je dovoljno toplotne energije za jače pljuskove i grmljavinu, ali i grmljavinska nevremena u dijelovima zapadne i centralne Slovenije. Na svu sreću, veće nepogode su nas zaobišle, budući da je promjena stigla u trenutku kada je dostupna energija bila najmanja, ali je bila dinamična i mnogim područjima “popravila“ snježnu statistiku, barem kad je riječ o registrovanju snijega kao same pojave. Uprkos snijegu, situacija na planinama se bitnije nije poboljšala, pri čemu snježni pokrivač ove sezone ostaje zabilježen kao jedan od najmanjih u posljednjih 10 do 20 godina. Dovoljno je spomenuti da je 25.03.2006. vrh Bjelašnice mjerio 345 cm, što je i apsolutni državni rekord za visinu snijega, dok 18 godina kasnije ta visina je 5.3 puta manja – svega 65 cm.

Nad područjem Bosne i Hercegovine atmosfera i dalje nije potpuno stabilna i sve više je uslovljena pritjecajem vlažne zračne mase sa jugozapada koja će za posljedicu imati porast oblačnosti. Naoblačenja povezana su sa frontama s kojim će biti padavina tokom drugog dijela utorka, šireći se od jugozapada prema sjeveroistoku, dok će drugo uslijediti tokom prvih sati četvrtka premještajući se od zapada prema istoku. Kretanje fronti pokazuje nam da će veći dio iduće sedmice obilježiti južno visinsko strujanje, pri čemu će padavine biti u takvim okolnostima najčešće na području Hercegovine.

Stoga u utorak prijepodne sunčanije je od centralnog dijela zemlje prema sjeveroistoku Bosne, dok se oblačnost u sklopu tople fronte širi s juga i zapada Hercegovine gdje će u jutarnjim satima biti kiše, pogotovo u višim područjima. Niži predjeli i dalje ostaju većinom suhi i pretežno oblačni. U drugom dijelu dana u cijeloj zemlji prevladava pretežno oblačno vrijeme. Prema kraju dana uz slabu kišu u većem dijelu zemlje, izuzev krajnjeg sjevera Bosne, a padavine u Bosni prestaju do noći na srijedu. Temperature zraka uglavnom od 14 do 21 °C.

Po odmicanju fronte srijeda donosi ponovo manje oblaka Bosni pred novu promjenu vremena s kojom će na prednjoj strani duboke doline nad Biskajom doći do jačeg usisnog mehanizma saharskog pijeska usljed izraženog južnog visinskog strujanja i blizine mlazne struje našim područjima pa će nebo biti zamućeno. Posljedično s južnom visinskom strujom vlažan zrak nakuplja nad navjetrinsku stranu Dinarida, uvjetujući Hercegovini i područjima do centralne Bosne pretežno oblačno vrijeme, a u višim područjima i naročito planinama uz kišu. Sjeverno i istočno od Sarajeva fenski efekt juga zahvaljujući formiranim rotorima u težinskim valovima pri vrhu planina vrše turbulentno miješanje zraka uz isušivanje zraka, pri čemu silaskom s planine u ravnicu mlaz struje ubrzava i dovodi do zagrijavanja, pri čemu će ovdje biti i prolaznih intervala djelomične vedrine. Novo, jače naoblačenje slijedi prema noći na četvrtak, usljed primicanja novog poremećaja sa zapada s kojim će biti kiše i pljuskova, jačih te lokalno praćeni grmljavinom u Hercegovini te pogotovo u predjelima uz Jadran gdje lokalno se ne može isključiti i manje grmljavinsko nevrijeme praćeno sitnijim gradom. Izraženija temperaturna razlika, kao i razlika u pritiscima uvjetuje umjeren do jak, a navečer mjestimično na udare i olujan jugo. Slabiji vjetar je na prostoru sjeveroistočne Bosne. Temperature bez bitnije promjene. Kiša koja bude padala ostavit će žućkasto-narandžaste tragove na limenim ljubimcima i prozorima.

Četvrtak donosi smirivanje vremena po odmicanju fronte. Sunčanije je u većem dijelu Bosne usljed prisutnog fenskog efekta i dominirajućeg jugozapadnog visinskog strujanja koje isušuje zrak od vlage, dok se glavnina vlažnog zraka nakuplja u Hercegovini i područjima do centralne Bosne s kojim će biti pretežno oblačno, u višim predjelima i sa kišom. Ostaje toplo uz umjeren, na udare jak jugo.

Od petka osjetno topliji zrak povlači se sa jačanjem utjecaja anticiklone uz obale sjeverne Afrike, a posljedično povezan sa dubokom dolinom nad Iberijskim poluostrvom. Jačanjem zračnog pritiska u petak i gubitkom dotoka vlage jugozapadnim strujanjem koje će biti u slabljenju u većem dijelu južne polovine zemlje naoblaka će se smanjiti te će veći dio dana preovladavati sunčano vrijeme uz visoku prozirnu naoblaku. Iz dana u dan bit će sve toplije, a to vrijedi i za subotu i nedjelju u kojima očekujemo sunčano vrijeme uz prozirnu, koprenastu tanku visoku naoblaku i temperature zraka primjerenije kraju maja nego marta – u većini predjela jutarnje temperature zraka od 8 do 15, a dnevne od 23 do 28 °C, što će biti dijametralna suprotnost u odnosu na proteklu nedjelju. Nedjelja se može lokalno i približiti brojci od 30 °C na sjeveru Bosne, uzmemo li u obzir prethodno zagrijavanje tla i porast planetarnog graničnog sloja, kompresiju zraka i održavanje tople zračne mase na visini te parcijalnu gustoću zraka na 1.5 kilometar visine primjerniju ranom ljetu. Idealno za boravak na otvorenom, ali ako ste alergičari, povedite računa s obzirom na to da su koncentracije polena sve više.

Početak aprila

Da ne zvuči kao prvoaprilska šala – sve su veći izgledi prvih i zvaničnih 30 °C 01.04. u 2024. godini. Međutim, o tome ćemo više naredne sedmice, s obzirom na to da imamo dosta visoke prozirne koprenaste naoblake koja bi potencijalno mogla spriječiti prvu trideseticu.

N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa