MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Sladić: Temperature u BiH za vikend će prvi put u 2024. godini dosegnuti 30 stepeni

Temperature u Bosni i Hercegovini tokom ovog vikenda će biti visoke i neuobičajene za ovo doba godine. Bh. meteorolog Nedim Sladić, otkrio je za N1 kako prvi put u 2024. možemo očekivati i 30 stepeni.

“Temperature u narednom periodu, sve do ponedjeljka, će odstupati za 10 do 12 stepeni u odnosu na višegodišnji niz 1991-2020. Temperature zraka nisu uobičajene za ovo doba godine, ali su se dešavale u prošlosti. 1952. godine, na gotovo iste datume, su mjerene mnogo veće temperature. Npr. Leskovac je mjerio 35,5 stepeni i to je bila najviša izmjerena temperatura zraka krajem marta na ovim prostorima. Što se tiče ovog prostora, govorimo o temperaturama zraka koje će se kretati između 23 i 28 stepeni, a lokalno na sjeveroistoku mogu prvi put dosegnuti i 30 stepeni”, rekao je Sladić za N1.

Ističe da će nedjelja i eventualno ponedjeljak biti najtopliji, ali već od večernjih sati ponedjeljka slijedi preokret i tu nije kraj.

“U ponedjeljak će doći do nove promjene vremena koja će se od kasnih poslijepodnevnih sati sa zapada premještati prema istoku donoseći padavine i to najprije na području Krajine, a potom u večernjim satima i u noći u ostatku zemlje”, rekao je Sladić.

Očekuje se i izraženije grmljavinsko nevrijeme, a postoji i mogućnost lokalne pojave grada. Potom slijedi još jedna promjena. Od 4. aprila slijede temperature između 20 i 25 stepeni.

“Ako poredimo ovogodišnji april s proteklih nekoliko, ovo će biti dijametralno suprotan početak aprila u odnosu na protekla tri koja su obilježila prodroi hladnog zraka i suočavanja s mrazom i snijegom”, naveo je Sladić.

A kako će to sve utjecati na zdravlje ljudi, pogledajte u prilogu Nataše Kerezović.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa