MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

„Slobodarski dani“ svake godine okupe nekoliko hiljada građana Bužima

Manifestacija „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“, utemeljena je prije 23 godine. Svake godine u terminu od 4.-15. augusta građani Bužima i okolnih mjesta imaju priliku uživati u brojnim kulturno-zabavnim i sportskim događajima same manifestacije. Prva manifestacija organizirana je 1996. godine  u čast  rehmetli generalu Izetu Naniću i palim borcima i šehidima   505. Bužimske viteške brigade.

 Jedan od zaslužnih za pokretanje same manifestacije u Bužimu je  Edham Eminić, predsjednik Organizacionog odbora  „Slobodarskih dana viteškog grada Bužima 2019“. Samu manifestaciju je utemeljilo Općinsko vijeće na prijedlog tadašnjeg Općinskog načelnika. „Pored općinskog rukovodstva za opstanak manifestacije nazaslužniji su sami građani, koji svake godine u velikom broju dolaze i prate brojne događaje koji se organiziraju“, rekao je Edham Eminić.

Tradicionalno sama manifestacija počinje duhovnim djelom , to jeste učenjem Kur ana. Kako nam je rekao predsjednik Medžlisa IZ Bužim Eniz ef. Veladžić, to je događaj u kojem stanovništvo Bužima uzima godišnje odmore da bi prisustvovali samom događaju. Nakon večeri Kur ana građani se pozivaju na učenje tevhida u čast rahmetli generalu Naniću i borcima i šehidima koji su izgubili život u proteklom ratu. Bez obzira što se ovaj događaj odvija na teško nepristupačnom i udaljenom terenu, na mjestu pogibije generala Nanića, ipak na njemu prisustvuje veliki broj vjernika Bužima i okoline.

Najvećim dijelom za kulturno-zabavni dio manifestacije zaduženi su KUD „Sevdah“  i  hor duhovne muzike i sevdaha „Gazije“, koji već petnaestak godina nastupaju na samoj manifestaciji. Kako su nam rekli predsjednik KUD-a „Sevdah“ Kemal Dizdarević i prvi čovjek hora „Gazije“ Edham Veladžić, ova dva udruženja trude se svake godine pripremiti prigodan repertoar publici, koja na njihove nastupe dolazi u velikom broju.

Svake godine na samu manifestaciju pored domaćih izvođača dolaze i brojni gosti iz susjednih općina kao i cijelog regiona, koji svojim nastupima tradicionalno oduševljavaju brojnu bužimsku publiku.

Pored vjerskog i kulturno-zabavnog dijela, manifestacija „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“ ima i svoj izuzetno posjećen sportski dio. Najpopularniji je svakako Memorijalni malonogometni turnir  „Izet Nanić“ koji već godinama spada u red najmasovnijih turnira na ovom području, koji je ove godine okupio preko 60 ekipa u tri kategorije. Kako su nam rekli organizatori, svake godine ovaj turnir je pravi sportski spektakl koji svake godine pogleda nekoliko hiljada gledalaca.

 „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“ je najznačajnija manifestacija na području općine koja svake godine okuplja veliki broj građana Bužima, kako onih domaćih tako i iz mnogobrojne bužimske dijaspore. To je manifestacija koja čuva tradiciju na oslobodilački rat jedne od najslavnijih brigada Armije RBIH.

Priča rađena u sklopu projekta „Pozitivna Krajina-Škola novinarstva“

 Amina Šekić/Trend radio


Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa