MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Slovenija priznala Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu

Slovenija je zvanično priznala Palestinu. Poslanici su odbili prijedlog stranke Janeza Janše, SDS-a, za raspisivanje konsultativnog referenduma. Kako prenosi N1 Slovenija, današnju sjednicu su svojim “manevrima” opstruirali članovi opozicionih SDS-a i NSi-a.

Slovenija je postala 144. država koja je priznala Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu. Vlada je prvobitno najavila da će odluku poslati parlamentu najkasnije do 13. juna, ali je ubrzala proces. Premijer Robert Golob najavio je tokom službene posjete Alžiru da će vlada predložiti priznanje prije tog datuma.

Kako javlja N1 Slovenija, priznanje arapske države pratili su i manevri SDS-a, koji je u ponedjeljak u skupštinsku proceduru uputio prijedlog za raspisivanje konsultativnog referenduma o priznanju Palestine. Ovom akcijom željeli su da odluku odlože za 30 dana.

Koalicija je tražila pravne rupe u Poslovniku Narodne skupštine, kroz koje bi Palestina i dalje mogla biti priznata. Nekoliko minuta prije početka vanredne sjednice SDS je povukao prijedlog za raspisivanje konsultativnog referenduma, a potom ga ponovo podnio tokom sjednice.

Zbog toga je predsednica Narodne skupštine Urška Klakočar Zupančič prekinula 73. vanrednu sednicu Narodne skupštine. Skupštinski odbor za vanjsku politiku tada je usvojio mišljenje da referendum o ovoj temi nije primjeren. Poslanici su na 74. vanrednoj sjednici odbili prijedlog za raspisivanje konsultativnog referenduma i priznali Palestinu.

Izvor: N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa