MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Slovenski “Petrol” će tužiti Hrvatsku zbog ograničavanja cijene goriva

Slovenska kompanija Petrol priprema tužbu protiv hrvatske vlade zbog njihovih ovogodišnjih mjera o ograničavanju cijena goriva čime im je, tvrde, nanesena poslovna šteta od 45,6 miliona eura.

Pravni stručnjaci Petrola na Skupštini su najavili da će predložiti Državnom odvjetništvu Hrvatske vansudsku nagodbu najkasnije do 15. januara iduće godine.

“Ako nagodba ne uspije uslijedit će tužba za nadoknadu štete”, najavljuju.

Petrol, drugi najveći lanac benzinskih pumpi u Hrvatskoj i najveći u Sloveniji, tvrdi da mu šteta zbog ograničavanja cijena goriva traje od 7. februara prošle godine, a do spomenutog iznosa došao je upoređujući prihode u 2021. s ovogodišnjim rezultatima.

Rasprava o mogućoj tužbi protiv Republike Hrvatske, našla se na dnevnom redu Skupštine Petrola na prijedlog Saveza udruženja malih dioničara Petrola koji je predložio i tužbu protiv Republike Slovenije, budući je i slovenačka Vlada ove godine sprovodila ograničenje cijena goriva.

Najavili su i podnošenje inicijative za pokretanje postupka za ocjenu usklađenosti sa Ustavom Zakona o kontroli cijena:

“Očekujemo od vlada Republike Slovenije i Republike Hrvatske da osiguraju pravni okvir za uspostavljanje poslovnog okruženja koje će omogućiti konkurentno tržišno poslovanje i ulaganja ili razvoj, koji je prijeko potreban energetskom sektoru. Ukoliko na pojedinim tržištima ne postoje odgovarajući tržišni uslovi za određene energente, biće neophodno restrukturiranje poslovanja, što znači da će se morati razmotriti privremena obustava prodaje ovih energenata do postizanja odgovarajućih tržišnih uslova. Budući da je intervencija na tržištu tolika da ne funkcioniše, pitanje efekata propisa i državne pomoći biće upućeno Evropskoj komisiji”, navodi se u saopćenju.

Prvi korak je, kažu, zatvaranje benzinskih pumpi u Hrvatskoj u srijedu, 28. decembra 2022. godine, od 12 do 13 sati, osim benzinskih pumpi koje se nalaze na autocestama i na pomorskom dobru).

Izvor: Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa