MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Službenici SIPA-e od jutros uhapsili najmanje 18 osoba u okviru akcije “Pero”

Službenici SIPA-e od jutros su uhapsili najmanje 18 osoba u okviru akcije “Pero” koja se provodi u nekoliko bh. gradova. Jedna od uhapšenih je bivši delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Admir Hadžipašić kojem su policajci pretresi i skupocjeno vozilo marke Mercedes.Hadžipašić, nekadašnji generalni sekretar A-SDA, je vlasnik Centra za obrazovanje odraslih VITA plus Cazin, a upravo je današnja opsežna akcija SIPA-e u saradnji sa Tužilaštvom USK bila usmjerena na nelegalno izdavanje hiljada diploma i certifikata.

Osumnjičenim se stavlja na teret da su od 2014. godine do danas na području FBiH i RS-a pronalazili osobe i nezakonito im pribavljali različite certifikate i diplome od osnovne škole do visokoškolskih ustanova. Tim putem je više hiljada osoba je steklo nelegalne diplome, dok su osumnjičeni stekli višemilionsku korist. SIPA nastavlja rad na ovom predmetu te radi na hapšenju ostalih osumnjičenih. Pretresi su do sada izvršeni u Bihaću, Cazinu, Sarajevu, Zenici, Visokom, Tuzli i Istočnom Sarajevu.

Interesantno je da je ustanova čiji je vlasnik Admir Hadžipašić osnovana 22. januara 2014. godine. Upravo od te godine Tužilaštvo USK je dokumentovalo niz krivičnih djela zbog kojih je danas akcija sprovedena.

U posljednjih pet mjeseci istražitelji SIPA-e su dokumentovali nekoliko stotina nelegalno izdatih diploma.

Istraga je obuhvatila 58 fizičkih i pravnih osoba.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa