MARKETING

Smijte se, osjećat ćete se bolje

U Izraelu bi se u sadašnjem valu koronavirusom moglo zaraziti do 40 posto stanovništva, rekao je premijer Naftali Benet, a objekti za testiranje širom zemlje su preopterećeni.

“Podaci izneseni na sastanku vlade pokazuju da će ovdje, u Izraelu, između dva do četiri milijuna građana ukupno biti zaraženo tijekom ovog trenutnog vala”, napisao je Benet na svom Tviter računu.

Izrael, zemlja s 9.4 milijuna stanovnika, protekli je tjedan zabilježio gotovo četverostruki broj zaraženih u odnosu na prethodni. Ministarstvo zdravstva u subotu je izvijestilo o 17.518 novozaraženih.

Nedostatak mjesta za testiranje stvorio je veliki pritisak na postojeća, zbog čega je vlada revidirala svoju politiku testiranja i od petka odredila da PCR testovi budu namijenjeni samo za rizične i starije od 60 godina.

Svi drugi moraju napraviti antigenski test, bilo kod kuće ili kod liječnika.

No pokazalo se da se čak ni nove smjernice ne mogu slijediti. 

U ljekarnama širom zemlje zalihe antigenskih testova su oskudne, a ljudi ih u redovima čekaju satima.

Bennett je ponovio da će učiniti sve što je moguće kako bi se izbjeglo zatvaranje, za koje je rekao da se nije pokazalo učinkovitom mjerom protiv širenja visoko zarazne omikron varijante te bi moglo zadati težak udarac gospodarstvu.

“Naš cilj ostaje isti – održati gospodarstvo u funkciji što je više moguće i zaštititi najugroženije”, rekao je.

Izrael je u nedjelju počeo puštati cijepljene posjetitelje u zemlju, šest tjedana nakon što je u potpunosti zatvorio svoje granice u pokušaju da se cijepljenjem i nabavom lijekova pripremi za neizbježni peti val. 

Podaci ministarstva zdravstva pokazuju da je više od 4.3 milijuna Izraelaca potpuno cijepljeno s tri doze, a da su 204 osobe u nedjelju hospitalizirane u teškom stanju zbog covida.

U Izraelu je službeno zabilježeno više od 1.5 milijuna slučajeva covida, uključujući 8269 smrtnih ishoda.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo