MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

SNSD, HDZ i Trojka na današnjoj sjednici usvojili europske zakone

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su danas, 30. augusta, dva nova zakona, te izmjene i dopune tri postojeća zakona.

Usvojeni su zakoni o organizaciji tržišta vina u BiH, izmjene i dopune Zakona o strancima, izmjene i dopune Zakona o ombudsmenu za ljdsuka prava i Zakon o slobodi pristupa informacijama, koji su prošli proceduru usvajanja u Predstavničkom domu.

U prvom čitanju usvojene su i izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću. Delegati će imati priliku uložiti amandmane do 6. septembra.

Prije same sjednice, odnosno usvajanja dnevnog reda delegat Želimir Nešković (SDS) predložio je da se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH stavi na dnevni red.

On je i “zaprijetio” da će od toga zavisi dalji tok i način njegovog glasanja.

“Definitivno neću moći glasati za druge EU zakone, ako ne podržite ovaj Zakon. Očakujem od kolega iz RS da ako ovaj prijedlog ne prođe, da se držimo zaključaka NSRS”, rekao je Nešković.

Nakon glasanja nije usvojeno da se u dnevni red uvrsti zakon o Ustavnom sudu BiH jer su za glasali samo iz SDS-a i SNSD-a.

Nadalje, pet zakonskih rješenja usvojeni su uglavnom glasovima delegata vladajućih stranaka, odnosno HDZ-a, SNSD-a, NiP-a kao dijela Trojke, Naša stranka i SDP nemaju delegate u Domu naroda.

Izvor:Radio Sarajevo

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa