MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Spisak zanimanja u FBiH pojačan sa 45 novih: Dobili smo Inžinjera nutricionizma, kozmetologa…

Vlada FBiH na današnjoj sjednici je dopunila Odluku o klasifikaciji zanimanja čime je spisak pojačan sa 45 novih profesija.

Na prijedlog Federalnog zavoda za statistiku, Vlada FBiH je dopunila šifrarski popis zanimanja koji čine sastavni dio donese odluke. Najprostije rečeno, od danas se u evidenciji Federacije BiH može naći 45 novih zanimanja.

Podsjećanja radi, klasifikacija zanimanja je obavezan statistički standard koji su dužni primjenjivati svi organi vlasti, privredna društva, ustanove i druge pravne osobe u FBiH koje evidentiraju, prikupljaju, obrađuju, analiziraju, prenose i iskazuju statističko-analitičke podatke bitne za praćenje stanja i kretanja na socijalno-ekonomskom području.

Tako će se, nakon današnje odluke Vlade FBiH, na spisku zanimanja naći, između ostalog inžinjer nutricionizma, profesor religijske pedagogije, nastavnik za društvo, kulturu i regiju, kuharski tehnolog, obrađivač gume i plastike i sl.

Federalnom spisku zanimanja stručnjaka za osnovnoškolsko i predškolsko vaspitanje i obrazovanje, osim do sada prisutnog nastavnika maternjeg jezika – nastavnika bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika – dopisani su, pojedinačno, nastavnici bosanskog, nastavnici hrvatskog i nastavnici srpskog jezika.

Odlukom Vlade FBiH je “radzvojeno” i zanimanje profesora sporta i tjelesnog odgoja. Tako se od danas u evidenciji zanimanja mogu naći i profesor sporta i profesor tjelesnog odgoja.

Također, hemijski sektor pojačan je sa tehničarima bio-tehnološkog smjera, hemijskim tehničarima mikrobiologa i hemijskim tehničarem u farmaceutskoj proizvodnji.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo