MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Sretan dan zaštite na radu

Međunarodna organizacija rada od 2003. godine obilježava 28. april kao Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu, s ciljem promocije prevencije bolesti i povreda na radu, a sve u svrhu sigurnog radnog mjesta i zdrave radne sredine.

Na svojim radnim mjestima radnici su svakodnevno izloženi raznim opasnostima i rizicima. Poseban naglasak se stavlja na prevenciju bolesti i ozljeda na radu.

Međunarodna organizacija rada i Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuju kako svake godine na radu smrtno strada oko 2 milijuna radnika, uz 260 milijuna ozljeda na radu te vrlo velikog broja slučajeva profesionalne bolesti.

Federaciji BiH radnici ovaj dan dočekuju sa Zakonom o zaštiti na radu starim 30 godina!

Da bismo približili problem, dovoljno je reći da po važećem zakonu u FBiH poslodavac može biti kažnjen sa – 100.000 – jugoslovenskih dinara.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike su saopćili da je prevencija u fokusu novog zakona, koji još nije usvojen. 

Svijest o zaštiti na radu mora biti temelj svake aktivnosti, pa tako i radnici moraju biti svjesni opasnosti od povreda na radnom mjestu. Vrlo važan element zaštite na radu je i korištenje lične zaštitne opreme propisane za radno mjesto.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa