MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Šta će se dogoditi ukoliko se korona virus pojavi među migrantima?

Ukoliko bi se korona virus pojavio među migrantskom populacijom u Unsko-sanskom kantonu, pitanje je kako bi se ovaj Kanton izborio sa tim izazovom, poručuje portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić.

Šiljdedić dodaje da situacija u kojoj se migranti nalaze, smještaj, zdravstvena njega i ishrana, utiču na sigurnosnu situaciju u Kantonu.

“Trenutno stanje je zadovoljavajuće i pod kontrolom MUP-a USK. Ukupan broj se kreće između 4500 i 5000 na području USK. Između  3500 i 3700 ih je u centrima, ostatak je u tranzitu, napuštenim objektima, ili privatnom smještaju”, kazao je Šiljdedić u razgovoru za N1.

Šiljdedić je pojasnio da je tokom zime zabilježen smanjen broj krivičnih djela i prekršaja, te da je to bilo i očekivano, jer je i tokom prošle zime bila slična situacija. Međutim, u posljednjih sedam dana, kaže, MUP USK bilježi veći priliv migranta talgo vozovima ili autobusima u USK.

“Mi ćemo i dalje imati pritisak na ovaj dio BiH, jer im je to najoptimalnija ruta, njihovim većim dolaskom imaćemo veći broj sigurnosnih događaja”, rekao je Šiljdedić, te rekao da procjene ukazuju da slijedi novi migrantski talas.

Ipak ključno je pitanje ovih dana, šta ukoliko se među migrantima pojavi korona virus? Iako MUP za ovaj problem nije nadležan, Šiljdedić kaže, postoji zabrinutost.

“Stvar koja zabrinjava USK je korona virus. Ukoliko se on proširi na kampove koje imamo, ne znam kako bismo se mogli sa tim izboriti, iako to nije problem policije”, rekao je Šiljdedić.

Na koncu portparol MUP-a USK je prokomentarisao i zatvoreni kamp Vučjak. Pita šta će se dogoditi ukoliko se u USK i u predstojećim danima slije veliki broj migranata?

“Volio bih da mi neko da odgovor, ako dobijemo na ovaj broj još 2000 ili 3000 migranata, na koji način ćemo to riješiti”, pita Šiljdedić, te dodaje da je izazov ostati human, a obezbijediti normalan život građana USK koji to očekuju.

Šiljdedić je, zaključujući razgovor, pozvao institucije BiH i međunarodnu zajednicu da se aktivnije uključe u rješavanje ovog problema, sa kojim se USK, kako upozoravaju, ne može sam boriti.

Izvor: N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa