MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Stanovnici Bihaća i Cazina traže hitno zatvaranje prihvatnih centara za migrante

Predstavnici savjeta mjesnih zajednica u Bihaću i Cazinu insistirali su da prisustvuju današnjem sastanku Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu, te zvanično zatražili zatvaranje privremenih prihvatnih centara u naseljenim gradskim područjima.

Kako su i sami rekli, ovakvi zahtjevi su uslovljeni zabrinutošću za sigurnosnu i zdravstvenu situaciju, naročito na području grada Bihaća.

– Željeli smo na ovaj način poslati poruku predstavnicima nadležnih institucija Bosne i Hercegovine da smo skoro na izmaku snaga. Ja konkretno živim u blizini Privremenog prihvatnog centra Bira, gdje se svakodnevno suočavamo s krivičnim djelima i incidentnim situacijama. Nismo više sigurni ni u vlastitim dvorištima, a migranata i izbjeglica je u i oko centra sve više. Apelujemo da nam se svima zajedno pomogne i sve dovede u okvire zakona ove države, jer ne znam koliko će još građani moći tolerisati ovakvu situaciju – rekao je Fadil Dizdarević iz bihaćkog naselja Prekounje.

Sličnog su mišljenja i mještani Malog i Velikog Luga, Zavalja i Vučjaka, koji su izričiti u zahtjevima za zatvaranje prihvatnih centara u naseljenim gradskim područjima.

– Više nećemo ni moliti, nego zahtijevati da se nešto konkretno učini. Valjda bi primarni zadatak naše države trebao biti da zaštiti vlastite građane. Nemamo ništa protiv migranata i izbjeglica, što smo i pokazali u prethodnom periodu. Zaista nam je u interesu da se tim ljudima osigura dostojanstven smještaj i sve životne neophodnosti, ali van naseljenih područja – dodao je Elvir Šehić iz Malog Luga u Bihaću.

Članovi Kantonalne operativne grupe upozorili su na ozbiljnost zahtjeva građana Bihaća, ali i Cazina i Bosanske Krupe, te naglasili da će u tom pravcu nastaviti s dosadašnjim aktivnostima. Ponovljeno je da produžavanje ugovora za postojeće, ili otvaranje eventualnih novih migrantskih centara bez saglasnosti lokalnih zajednica i Kantonalne vlade, ne dolazi u obzir.

Trend radio/federalna.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa