MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Stigao najdraži gost, počeo ramazan

Došo je ramazan
došo mjesec odabran
stigo nam dragi gost
donio nam radost..
Sa zalaskom Sunca sinoć je počeo ramazan, najvažniji mjesec u životu muslimana. Ovo je jedi mjesec čije se ime spominje u Kur’anu. U njemu je objavljena najčasnija Knjiga, najčasnijem Božijem robu. U njemu se vrši jedan od temeljnih ibadeta koji nas približava našem Gospodaru. U njemu je najčasnija noć u godini Lejletu-l-kadr. U njemu se spuštaju najčasniji meleci.
Muslimani Bosne i Hercegovine i diljem svijeta su nakon jacije – namaza, sinoć klanjali prvi teravih – namaz, a danas u petak – 24. aprila, je prvi dan posta.
Iako brojni vjernici u našoj zemlji i ove godine sa radošću dočekuju svog najdražeg gosta, to nikako neće umanjiti ljepotu u srcima svih vjernika koju donosi ovaj mjesec, a preporuka naših imama je da se ovog ramazana iftari, sehuri i klanja u krugu porodice.isutna je i sjeta zbog trenutne situacije u BiH, ali i cijelom svijetu.
Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu, a u Kur’anu se u tom smislu kaže: O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili, i to neznatan broj dana; a onome od vas koji bude bolestan ili na putu – isti broj drugih dana. Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite. (El-Bekare 183-184)
Ramazan je prilika da postanemo bolji. To je mjesec kada se učimo strpljenju, disciplini, kontroli, planiranju, pridržavanju vremena, zahvalnosti na blagodatima o kojima malo ili nikako ne razmišljamo.

Ramazan je vrlo važno vrijeme za porodicu. Zajedno se iftari, sehuri, sluša mukabela, klanja teravija i drugi namazi u džematu. Atmosfera koja ne postoji u drugim mjesecima.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa