Štrajk upozorenja u svim srednjim školama u USK

Kantonalni odbor SSVOONK-a BiH Unsko-sanskog kantona donio je odluku da se u javnim ustanovama srednjih škola održi štrajk upozorenja.

Štrajk upozorenja će početi danas u 09:00 sati i trajat će do 10:00 sati i provodit će se svaki dan sve do ispunjenja zahtjeva. Štrajk se organizuje isključivo radi ostvarivanja ekonomskih i socijalnih prava radnika i u tom cilju su postavljeni sljedeći zahtjevi: primjena Kolektivnog ugovora po svim stavkama, povećanje plate u minimalnom iznosu od 20%, prelazak radnika u viši platni razred tako što će se u Pravilnik o napredovanju uvesti i pedagozi i sekretari škola, usklađivanje naknade za prevoz zaposlenika sa rastom cijena goriva.

U slučaju da navedeni zahtjevi ne budu ispunjeni, Sindikat će biti primoran da organizuje proteste odnosno štrajk. Napominju da su nekada plate radnika u srednjim školama u Unsko-sanskom kantonu bile na trećem odnosno četvrtom mjestu po visini u Federaciji BiH, a sada su već dugo vremena na zadnjem mjestu.

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH u potpunosti podržava ovaj vid sindikalne borbe i pruža svaki oblik pomoići kolegicama i kolegama u Unsko-sanskom kantonu i stavlja se na raspolaganje prilikom organizovanja svih aktivnosti sindikalne borbe uključujući i štrajkove solidarnosti u svim kantonima, navodi se.

IZVOR: FTV

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo