MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Sud BiH odgodio ročište Dodiku zbog njegovog puta u Mađarsku

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je zahtjev odbrane Milorada Dodika o prijedlogu za odgodu sutrašnjeg ročišta zbog Dodikovog puta u Mađarsku.

Kako je Klix.ba i ranije izvijestio, advokat je uputio zahtjev za odgodu ročišta koje je bilo zakazano 22. novembra, jer Dodik ima zakazane sastanke u Mađarskoj.

Na zvaničnoj stranici Suda BiH uklonjeno je najavljeno ročište koje je ranije bilo evidentirano i, također, na web stranici suda objavljeno.

Podsjetit ćemo, optužnica tereti Milorada Dodika i Miloša Lukića za nepoštivanje odluka Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR).

Za ovo krivično djelo je predviđena kazna od pola godine do pet godina zatvora iako mnogi već sada smatraju da bi Dodiku mogla biti izrečena uslovna kazna čime bi ostao na slobodi, ali ne bi smio ponoviti krivično djelo za koje se sada tereti.

Podizanje optužnice rezultat je pokušaja vlasti RS-a da donošenjem posebnog zakona u entitetskom parlamentu tokom juna blokiraju provođenje presuda Ustavnog suda BiH.

Taj je zakon, koji je Narodna skupština RS-a donijela 27. juna, Schmidt poništio nekoliko dana kasnije koristeći svoje ovlasti. Međutim, ukaz je objavljen u Službenom glasniku, a Miloš Lukić kao v.d. direktora ga je objavio nakon Dodikovog potpisa.

Izvor: Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa