MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Sud upozorio Mijanmar da mora spriječiti genocid nad Rohinja muslimanima

Mijanmar zemlja na čijem se čelu nalazi dobitnica Nobelove nagrade za mir upozorena je od Međunarodnog suda pravde da mora spriječiti bilo kakvu mogućnost počinjenja genocida nad Rohinja muslimanima. Ovime je otvorena mogućnost da se u narednom periodu aktivno nadzire stanje u ovoj zemlji, a u proteklim godinama Mijanmar je zbog počinjenih zločina napustilo više od 700.000 ljudi, a većina njih se nalazi u susjednom Bangladešu.

Međunarodni sud pravde je u svojoj odluci naveo da populacija Rohinja muslimana mora odmah biti zaštićena od protjerivanja i zločina te da se mora sačuvati sva dokumentacija koja je prikupljena o prethodnim zločinima. Ovakva odluka je bazirana na zahtjevu Gambije za hitnim mjerama zaštite ove populacije. Konačna odluka suda u Hagu bi se mogla čekati godinama.

“Imajući u vidu dužnost Mijanmara da ispunjava svoje obveze iz Konvencije o genocidu, Sud smatra da s obzirom na ranije opisanu situaciju Mijanmar mora, u skladu sa svojim obavezama iz Konvencije i u odnosu na članove grupe Rohinja na njenom teritoriju, poduzeti sve mjere u okviru svoje moći da spriječe počinjenje svih radnji iz domena članka 2. Konvencije o genocidu”, rekao je predsjednik Suda Adbulqawi Ahmed Yusuf.

Vojni predstavnici Mijanmara su u prvim rekacijama na odluku kazali kako će prevazići sve prepreke koje su se našle pred njima.

Mislim da smo dobro surađivali s Vladom na našoj odbrani na sudu. U svakom slučaju, očekujemo najbolje. Ali za najgore se događa, vjerujemo da možemo prevladati izazov ako se ujedinimo i radimo zajedno. Mi smo suverena nacija”, kazao je to portparol Vojske Mijanmara Zaw Min Tun.

Vjerski lideri i aktivnsti za zaštitu prava Rohinja pozdravljaju odluku Suda, te dodaju da u narednom periodu treba raditi na ispunjavanju njenih odredbi.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa