MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Susret lidera EU i Zapadnog Balkana u Briselu

Europska unija odlučna da ojača podršku političkim, privrednim i društvenim promjenama u regiji, poručeno sa sastanka lidera Unije i Zapadnog Balkana. Sastanku prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. Na marginama sastanka, tenzije između Komšića i Vučića.

Tenzije između predstavnika Srbije i BiH osjetile su se i na sastanku u Briselu. Aleksandar Vučić je spominjao kritike upućene iz Sarajeva prema Beogradu, a u kontekstu novih najava otcjepljenja RS-a, kazavši da niko neće određivati vanjsku politiku Srbije i da Srbija poštuje Dejton.

Među liderima Zapadnog Balkana, osim Komšića, u Brisel su stigli predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov, predsjednik Kosova Hašim Tači i premijer Albanije Edi Rama. Očekivanja od sinoćnjeg sastanka su da Europska unija još jednom podvuče crtu da je Zapadnom Balkanu mjesto u Europskoj uniji.

Kako je rekao Željko Komšić, glavna tema sastanka je bila odnos Evropske unije prema pitanju proširenja na Zapadni Balkan.

Svi šefovi delegacija su kratko obrazložili pozicije svojih zemalja kad je riječ o putu ka EU. Od strane zvaničnika EU naglašena je ambicija da nova Evropska komisija bude jedna vrsta jačeg geopolitičkog igrača u svijetu. Ako je to tako, onda je jedna od prvih oblasti gdje to treba dokazati oblast Zapadnog Balkana. Naravno, sve države Zapadnog Balkana imaju različite faze i probleme. Većina nas se orijentisala na pitanja nove metodologije, potencijala regionalne saradnje, a šta to znači, da li to mijenja nešto. Velika većina je pozdravila novu metodologiju, a kad govorimo o regionalnoj saradnji, vjerovatno ne mislimo svi na isto. Presjednik Srbije i premijer Albanije su potencirali tu priču o takozvanom Mini Šengenu, a mi ostali, pogotovo Crna Gora i mi, na to gledamo drugačije. Za nas to nije prihvatljivo ako nema Kosova, ako se prethodno ne potpišu sporazumi o granicama jer kako možete govoriti o slobodi kretanja ljudi preko granica ako niste ni potvrdili te granice. Osim toga, Bosna i Hercegovina sa svim zemljama regiona, izuzev Kosova, ima već potpisane sporazume gdje je omogućen prelazak granice sa ličnom kartom“, istakao je Komšić te kazao kako je atmosfera na sastancima bila dosta pozitivna.

U BiH je nastala kriza nakon odluke Ustavnog suda te odluci predstavnika RS u državnim institucijama da ne učestvuju u odlučivanju, o čemu je Komšić rekao kako nije želio da potencira tu priču na sastancima jer je tema bila potpuno drugačija.

Nemojte misliti da je Milorad Dodik toliko važan ovdje u Briselu i da se neko obazire na njega. Ono što sam s Vučićem usput progovorio jeste da njemu nije bilo baš drago da smo mi prema njemu reagovali na način kako je on nastupio prema Dodiku. Vidio sam da ga je to uvrijedilo, ali Bože moj, tako je kako je. Konferencijska je priča u pitanju, nećete otvarati priču oko Dodika na ovakvom mjestu“, naglasio je Komšić.

Večeri su prisustvovali i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, te visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrella.

Ovo je prvi sastanak lidera Europske unije i Zapadnog Balkana nakon europskih izbora 2019. godine i imenovanja novih dužnosnika u Briselu.

Izvor: ftv

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa