Sutra sjednica Vijeća, načelnik u aprilu vjerovatno proglašava budžet

Kao što smo pretpostavili prije dva mjeseca, najizvjesniji scenarij nakon sutrašnje sjednice je da će velikokladuški načelnik Fikret Abdić početkom aprila proglasiti budžet za 2022. godinu. Ovo će se desiti ukoliko sutra na Vijeću ne bude 15 ruku za izglasavanje budžeta u iznosu od 19 324 505 KM. U ponuđenom prijedlogu budžeta ponovo imamo nekoliko nelogičnih uvećanja u odnosu na prošlu godinu, tako se grant za političke stranke povećava sa 150 na 200 000 KM, to je vjerovatna nagrada za nikad neproduktivniji saziv OV. U prijedlogu budžeta za duplo se povećava grant za manifestaciju “Četiri godišnja doba” (bilo 75 a za ovu godinu 150 000), za “projekat” Gradska tržnica 270 000. Svijetla tačka ovogodišnjeg budžeta je predviđeno izdvajanje za vatrogasno vozilo 250 000 KM, pod uslovom da ostvarenje ne bude nula kao prošle godine.
Činjenično stanje govori da OV nema definisane većine, sjednicama predsjedava bivša zamjenica predsjedavajućeg Emina Ćehić koja je u oktobru prošle godine smijenjena, a tadašnja većina za predsjedavajućeg je izabrala Dinka Ljubijankića. Nakon nedolaska na sjednicu Vijeća Ibrahima Bate Kajtezovića, na kojoj nije potvrđen opoziv načelnika, izabrani predsjedavajući je putem medija izjavio da više ne želi biti predsjedavajući, iako ga nikad Vijeće nije razriješilo, kao ni tada izabranu zamjenicu Biseniju Mušedinović.
Sve u svemu političke igre oko većine u OV traju i dalje, načelnik i Laburistička stranka su u potpunosti uspjeli blokirati donošenja odluka vrlo bitnih za lokalnu zajednicu. Najbolji primjer bila je posljednja redovna sjednica, kada je ovlaštenik načelnika povukao odluku o imenovanju Komisije za urbanističke i građevinske dozvole, jer je na drugoj strani vjerovatno postojala neophodna većina da se imenuje Komisija. Podatak da je na čekanju 1 000 urbanističkih i isto toliko građevinskih dozvola, izgleda nikog iz izvršne vlasti pretjerano ne zabrinjava.
Da li će sutra biti izglasan nikad veći ZKP od skoro 2 miliona KM (povećanje u odnosu na prošlogodišnji 90%), vidjećemo na samoj sjednici.

M. Sarajlija/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo