MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

SVE VIŠE MLADIH U BIH DIŽE STAMBENE KREDITE

  • Nije lako podići kredit i kupiti stan, ipak za mnoge mlade to je jedini način da dođu do nekretnine.

SARAJEVO, 05. septembra – Snažan rast u ovoj godini bilježe stambeni krediti. U proteklih devet mjeseci zabilježen je dvocifren godišnji rast stambenih kredita, za više od 11 posto. Mnogi se, pak, ne odlučuju za takvo, kako kažu, dužničko ropstvo.

Nije lako podići kredit i kupiti stan, ipak za mnoge mlade to je jedini način da dođu do nekretnine.

Kreditno zaduživanje podržava privredni rast, kaže direktor Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine i to bi, ističe, trebalo da nas raduje.

“Kada pogledamo na stranu stanovništva, imali smo rast. Nekih 3 posto smo imali rast namjenskih kredita i imali smo 5 posto rasta stambenih kredita. Isto ako pogledamo u strukturi, stambeno zaduživanje je manje rizično u odnosu na ova neka druga zaduživanja. Kako to možemo gledati u odnosu na inflaciju, još uvijek je rano praviti bilo kakve zaključke, zato ćemo sačekati kraj godine”, kaže direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić.

Analitičari kao razloge povećanja udjela stambenih kredita navode rast cijena nekretnina, niže kamatne stope, povećanje plata koje su od 2015. povećane za 29 odsto i uopšte jačanje raspoloženja potrošača.

“Trenutno je stanje kredita stambenih u BiH na povijesno najvišim razinama. Ono što je još bitnije je da smo do sada ove godine zabilježili prilično snažan rast plasmana, tako da je stanje kredita trenutno 11 odsto više nego što je bilo u istom periodu prošle godine to nije ništa iznenađujuće, to je dinamika koja prati trendove u čitavoj regiji i Evropi”, navodi ekonomski analitičar Andrej Knez.

Inflacija, uticaj dijaspore i generalno oporavak tržišta uslovljavaju veću potražnju za stanovima. Analitičari ističu da građani BiH vole da posjeduju vlastite stanove, a iznajmljivanje se smatra nepoželjnim u kulturološkom smislu.

IZVOR: RTV USK

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa