MARKETING

Svečano podignuta zastava BiH na ceremoniji EXPO 2020. u Dubaiju

Danas je u Dubaiju na svjetskoj izložbi EXPO 2020. svečano podignuta zastava Bosne i Hercegovine na ceremoniji obilježavanja Nacionalnog dana naše države.

Bosna i Hercegovina je obilježila svoj Nacionalni dan na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju, uz prisustvo brojnih privrednika iz naše zemlje.

Pravilo EXPO-a je da na obilježavanju Nacionalnog dana prisustvuje najviši državni funkcioner iz Dubaija, usklađeno sa najvišim funkcionerom zemlje koja obilježava taj dan. Bh. delegaciju predvodi Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Iz Dubaija se obraća političar koji ovdje obnaša sličnu funkciju.

Tokom ceremonije, prisutnima se obratio bh. zvaničnik Denis Zvizdić koji je istakao da je BiH oduvijek bila poznata kao most između istoka i zapada, dok je njen glavni grad Sarajevo poznat zbog kulturnog diverziteta i izvanrednih sakralnih i svjetovnih spomenika.

“Zbog toga smo mi u Bosni i Hercegovini postali najbolji primjer kako ljudi različitih religija mogu živjeti zajedno, čuvati svoj identitet i stalno obnavljati svoje kulturno naslijeđe. Kada govorim o mojoj domovini Bosni i Hercegovini, pozivam vas da zamislite zemlju u srcu Evrope, na razmeđu svjetova, sa izvandrednim geografskim položajem, zemlju čije je 50 posto površine prekriveno divnim šumama, zemlju koja ima više od 280 rijeka, od kojih su neke najljepše u Evropi, zemlju koja ima više od 100 jezera, koja ima 4 nacionalna parka i dva velika parka prirode i u kojoj se nalazi posljednja prašuma u Evropi, koja ima stotine nacionalnih spomenika i bogato kulturno – historijsko naslijeđe, koja ima 4 spomenika na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a, koja ima nobelovce i oskarovce i u kojoj su održane Zimske olimpijske igre 1984., i u kojoj žive srdačni, pametni i talentovani ljudi. Ako ste zamislili državu sa ovakvim prirodnim i kulturnim bogatstvima i potencijalima koje sam opisao, onda trebate znati da takva država postoji i da se zove Bosna i Hercegovina”, kazao je Zvizdić.

Kako je dodao, savremeni ekonomski razvoj ne može se zamisliti bez poznavanja i aktivnog učestvovanja u globalizacijskim i integracijskim procesima koji se reflektiraju na sve segmente svjetske ali i regionalnih ekonomija.

“Bosna i Hercegovina se nalazi u srcu jugoistočne Evrope i ima snažan interes da bude dio i pokretač pozitivnih procesa, koji uključuju povezivanje, saradnju i realizaciju projekata u općem interesu. Poduzetni ljudi, educirana radna snaga, prirodni resursi, pristup finansijama i geografska blizina velikim tržištima i EU sa kojom imamo 1000 km granice, čini BiH da može biti dobar i pouzdan partner ekonomski razvijenim državama i na istoku i na zapadu”, naglasio je.

Zbog toga je, dodaje, trajni cilj da se radi na kreiranju društva znanja i na pametnom rastu i daljem razvoju nauke, obrazovanja, istraživanja i inovacija, jer to smatramo važnom osnovom za jačanje konkurentnosti i ekonomske stabilnosti, kako BiH, tako i cijelog regiona.

“Svjesni smo da je kreiranje pozitivne poduzetničke klime i unapređenje poslovnog okruženja, važno za povećanje konkurentnosti privrednog sektora i za poticanje privlačenja stranih investitora. Sretan sam što mogu da vam kažem da istraživanja pokazuju da se u BiH investira zbog bitnih prednosti koje ima, a to su dobar geostrateški položaj, kvalitetni prirodni resursi, educirana radna snaga, stabilna moneta i razvijen bankarski sektor kao i visok stepen zadovoljstva stranih investitora ostvarenim profitom i investicijskim ciljevima u BiH. Ponosni smo zbog razlicitih mogućnosti razvoja poduzetnistva, malih i srednjih preduzeca, kao i atraktivnih projekata u sektorima transporta, energetike, informatike, drvne i metalne industrije, poljoprivrede, te u sektoru turizma se želim posebno osvrnuti na ovaj važan sektor razvoja BiH. U BiH se mogu razviti sve poznate forme i vrste turizma: od kuturnog – baziranog na historiji i materijalnom naslijeđu do urbanog, eko – turizma, banjskog i zdravstvenog, planinskog, avanturističkog, seoskog, zimskog, vjerskog itd”, naglasio je.

U narednom periodu je rekao da se žele kapitalizirati komparativne prednosti koje imamo u navedenim sektorima, dok će unapređenje ekonomije u BiH, stvaranje pozitivne poduzetničke klime, povećanje konkurentnosti privrednog sektora, i dalje biti naši najvažniji ciljevi.

“I na kraju, želim da nešto kažem i o budućnosti Bosne i Hercegovine. Najveći dio građana Bosne i Hercegovine budućnost svoje zemlje vidi u Evropskoj uniji i NATO integracijama. U proteklim godina vrijedno smo radili na ispunjavanju uvjeta koje smo dobili i zbog toga želimo da vjerujemo da smo na dobrom putu ka realiziranju tih ciljeva. Procesi kojima stremimo su značajni za postizanje trajne stabilnosti i prosperiteta BiH i očekujemo da Bosna i Hercegovina postane dijelom Evropske unije kojoj po svom geografskom, ali i strateškom položaju i pripada”, poručio je Zvizdić.

IZVOR: N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo