Švedska tvrdi da je dobila sigurnosne garancije od SAD-a ukoliko aplicira za NATO

Švedske vlasti tvrde kako je ta država dobila garancije SAD-a da će imati njihovu podršku tokom perioda potencijalnog apliciranja za članstvo u NATO savezu kada sve države članice saveza obrađuju pristiglu dokumentaciju.

Finska i Švedska nisu se pridružile NATO savezu ni tokom Hladnog rata, ali ruska aneksija Krima 2014. godine i njena trenutna invazija na Ukrajinu dovele su te države u situaciju kada moraju ponovno razmisliti o svojim sigurnosnim politikama, pri čemu članstvo u savezu djeluje kao najizglednija mogućnost.

“Naravno, neću ulaziti u detalje ali oni imaju američke sigurnosne garancije”, kazao je Antony Blinken, američki državni sekretar ministrici vanjskih poslova Švedske Ann Linde na sastanku u Washingtonu održanom jučer.

Ministrica Linde je tom prilikom kazala kako se ne radi o konkretnim sigurnosnim garancijama jer to samo mogu dobiti države članice NATO-a.

Američki State Department objavio je kako NATO želi primiti nove države u svoje članstvo, ali nisu naveli da SAD daju potencijalnim članicama sigurnosne garancije.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo