MARKETING

Švicarska ministrica odbrane Viola Amherd danas u posjeti BiH

Ministrica švicarskog Saveznog ministarstva za odbranu, civilnu zaštitu i sport Viola Amherd boravit će danas u BiH u pratnji članova povjerenstava za sigurnosnu politiku oba doma Parlamenta Švicarske (Nacionalnog vijeća i Vijeća kantona).

Kako je najavljeno iz Ambasade Švicarske u BiH, cilj ove radne posjete je razgovor o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i ulozi operacije podrške miru Althea EUFOR u čijem je sastavu i kontingent švicarskih vojnika.

Osim posjete švicarskim vojnicima i razmjene mišljenja sa komandantom misije EUFOR-a, ministrica Amherd će voditi bilateralne razgovore s ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Sifetom Podžićem i visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

Sa Schmidtom će razgovarati o predstojećim izborima, trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i o budućnosti EUFOR Althea misije.

Ministrica će sa komandantom EUFOR-a, generalom Antonom Wesselyjem, razmijeniti mišljenja o misiji EUFOR-a i sigurnosnoj situaciji na zapadnom Balkanu.

Viola Amherd stiže u BiH nakon posjete Kosovu gdje je s  premijerom Albinom Kurtijem i zapovjednikom KFOR-a, generalom Ferencem Kajarijem, razgovarala o sigurnosnoj situaciji na sjeveru Kosova i zapadnom Balkanu te o doprinosu Švicarske KFOR-u.

Međunarodna vojna podrška miru jedna je od glavnih misija švicarskih oružanih snaga.

U Bosni i Hercegovini, Švicarska od 2004. godine učestvuje u misiji EUFOR Althea koju predvodi Evropska unija s oko 20 pripadnika švicarske vojske.

Vijeće sigurnosti UN-a svake godine odlučuje o produženju ove misije, a naredna odluka bit će donesena u novembru ove godine.

Učešće u Althea misiji EUFOR-a je drugi po veličini švicarski kontingent u vojnoj podršci miru nakon učešća u misiji sigurnosnih snaga KFOR pod vodstvom NATO-a na Kosovu.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo