MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Švicarska usvojila posljednji krug sankcija EU protiv Rusije

Švicarka je usvojila posljednji krug sankcija Evropske unije protiv Rusije i Bjelorusije zbog ruske vojne agresije protiv Ukrajine, saopćila je danas vlada, održavajući neutralnu zemlju u skladu s mjerama EU.

Također je odobrila sankcioniranje dodatnih 200 pojedinaca i entiteta, uključujući i dvije kćerke ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Švicarska lista sankcija sada potpuno odražava onu u EU”, navodi vlada u saopćenju.

EU je u petak zvanično usvojila nove široke sankcije protiv Rusije, među kojima su zabrana uvoza uglja, drva, hemikalija i transakcija s četiri ruske banke.

Švicarske mjere odstupaju od paketa sankcija EU samo izostavljanjem zabrana morskog i cestovnog saobraćaja do EU, za koje tvrdi da nisu potrebne zbog švicarskog geografskog položaja.

Ta alpska zemlja saopćila je prošle sedmice da je do sada zamrznula 7.5 milijardi švicarskih franaka ruskih sredstava u okviru sankcija.

Švicarski manji susjed Lihtenštajn također je usvojio sankcije EU i saopćio je u prošloj sedmici da je zamrznuo oko 260 miliona švicarskih franaka povezanih s Rusijom.

Za razliku od drugih zemalja, Švicarska nije protjerala nijednog ruskog diplomatu u reakciji na civilne pogibije u ukrajinskom gradu Buča, prenosi Reuters.
 

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa