MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca: Humanost i jedinstvo nikada ne izlaze iz mode

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se širom svijeta 8. maja u znak odavanja počasti Henryiju Dunantu, osnivaču Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koji je na taj dan rođen.

Obilježavanjem ovog datuma ujedno i započinje obilježavanje Sedmice Crvenog križa koje traje do 15. maja.

Iz udruženja Crveni križ Federacije BiH su poručili da ovaj značajan datum obilježavaju pod sloganom “Sve što radimo, radimo od srca“.

“Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (CK/CP) je vrijeme kada slavimo duh humanosti koji vodi našu organizaciju i dan kada se prepoznaju pojedinci koji se ističu u svojim zajednicama i koji su u službi humanosti”, rekli su.

Crveni križ Federacije svoje sugrađane tokom prethodne godine pomagao je kroz podjelu značajne humanitarne pomoći u vidu novčanih transfera, paketa hrane i higijene, odjeće, materijalno-tehničkih sredstava, zaštitne opreme, ali i kroz značajnu psihosocijalnu podršku građanima, migrantima i izbjeglicama.

“Crveni križ Federacije BiH je po ko zna koji put dokazao da smo prvi i najsnažniji partner građanima i zajednici u humanitarnom radu i u odgovoru na razne vrste kriznih i vanrednih situacija, od snježnih padavima, poplava, zemljotresa, migracija, ali i pandemije”, navode iz Udruženja.

Crveni križ Federacije BiH bilježi značajan porast svog članstva u odnosu na prethodnu godinu i to je jedan od najboljih pokazatelja rada. Više od 35.000 članova Crvenog križa i 3.000 aktivnih volontera dokaz su da humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost nikada ne izlaze iz mode.

“Više od 376.000 obroka podijeljeno je tokom prethodne godine u kuhinjama Crvenog križa, pružena je podrška za oko 90.000 migranata i izbjeglica u vidu prve pomoći, psihosocijalne podrške ili podjele obroka, pruženo je više od 200.000 usluga sugrađanima starije životne dobi, prikupljeno je oko 28.500 doza krvi i osposobljeno više od 26.580 vozača iz prve pomoći”, istakao je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić.

U Sedmici Crvenog križa tradicionalno će biti vršena distribucija markica Crvenog križa, a posebnu pomoć u vidu baby setova uručit će se svim porodilištima u Federaciji BiH. Bit će organizirane akcije darivanja krvi, a volonteri i profesionalci održat će niz edukativnih radionica iz različitih oblasti, od prve pomoći preko djelovanja u nesrećama i kriznim situacija do diseminacije o Crvenom križu.

“Naša struktura u općinama, gradovima i kantonima nastavlja sa podrškom građanima i zajednici kroz dodjelu različite vrste humanitarne pomoći, toplih obroka iz kuhinja Crvenog križa, socijalnih i usluga kućne njege”, naveli su.

U znak zahvalnosti volonterima i profesionalcima Crvenog križa, kao i građanima te brojnim partnerima večeras će u periodu od 21:00 do 23:00 sata biti osvijetljena zgrada gradske Vijećnice u Sarajevu.

Izvor: Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa