Povodom Svjetskog dana pčela, 20. maja, Institut za zdravlje i sigurnost hrane naglašava presudnu ulogu pčela u očuvanju ekosistema, sigurnosti hrane i biološke raznolikosti. Pčele, kao najvažniji oprašivači, direktno utiču na proizvodnju hrane i zdravlje okoliša, dok ih prijetnje poput pesticida, bolesti i klimatskih promjena dovode do sve većeg izumiranja. Naučna istraživanja upozoravaju da je pad broja pčela jasan indikator narušene ekološke ravnoteže, a njihovo nestajanje moglo bi dovesti do globalne prehrambene krize.
Zaštita pčela zahtijeva odgovorno korištenje pesticida, edukaciju poljoprivrednika i širu primjenu principa integralne zaštite bilja, kojom se osigurava i zdrava proizvodnja hrane i očuvanje populacije oprašivača. Pčele ne samo da omogućuju opstanak biljnih vrsta i proizvodnju plodova, već i stvaraju milione radnih mjesta u ruralnim područjima, te su ključne za održivu budućnost. Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) ove godine Dan pčela obilježava temom „Bee engaged: Celebrating the diversity of bees and beekeeping systems“, ističući važnost raznolikosti pčela, pčelarskih praksi i globalne saradnje u njihovoj zaštiti.

🐝 Zanimljivosti o pčelama:
- Jedna pčela tokom života proizvede tek kašičicu meda
Iako zvuči nevjerovatno, jedna radilica proizvede oko 5 grama meda tokom cijelog svog života. Zato je svaki gram meda zaista vrijedan. - Pčele “plešu” kako bi komunicirale
Pčele koriste tzv. “waggle dance” (ples njihanja) da bi pokazale ostalim članicama košnice gdje se nalazi izvor hrane, uključujući smjer i udaljenost. - Imaju izuzetno razvijen osjećaj za orijentaciju
Pčele mogu prepoznati oblike, boje i čak lica, a orijentišu se pomoću sunčeve svjetlosti i Zemljinog magnetnog polja. - Pčelinje zajednice imaju strogu hijerarhiju
Svaka košnica ima jednu maticu, hiljade radilica (ženki koje ne polažu jaja) i nekoliko stotina trutova (mužjaka). Trutovi nakon parenja s maticom – uginu. - Pčele mogu letjeti i do 24 km/h
Brzina im zavisi od vrste, ali medonosne pčele mogu letjeti prosječnom brzinom oko 20–24 km/h dok traže hranu. - Košnica ima svoju “klimu”
Pčele održavaju unutrašnju temperaturu košnice između 32 i 36 °C, bez obzira na vanjske uvjete. To postižu zajedničkim lepršanjem krilima i ventilacijom. - Postoje pčele koje ne prave med
Iako su najpoznatije medonosne pčele (Apis mellifera), u svijetu postoji više od 20.000 vrsta pčela, od kojih mnoge ne proizvode med, ali su i dalje važni oprašivači. - Pčele prepoznaju lica slično kao i ljudi
Istraživanja su pokazala da pčele mogu učenjem prepoznati i razlikovati ljudska lica, što je rijetka osobina kod insekata. - Pčele su stare koliko i dinosauri
Fosili pokazuju da pčele postoje već više od 100 miliona godina, što znači da su postojale još dok su dinosauri hodali Zemljom. - Pčele su ekološki pokazatelji
Zdrava i aktivna populacija pčela često znači da je okoliš netaknut, dok njihov iznenadni nestanak može biti prvi znak ekološke krize.