MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Svjetski dan vida

Svjetski dan vida je međunarodni dan svjesnosti o važnosti vida, a obilježava se svake godine, drugog četvrtka u oktobru.

Cilj jeste podizanje svijesti javnosti da su neophodne redovne kontrole vida, ali i da osobe sa oštećenjem vida ne smiju biti diskriminirane, s naglaskom na dječiji školski uzrast.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u svijetu je 285 miliona ljudi sa poremećajima vida, od kojih je 35 posto u mlađoj dobnoj skupini, dok je 39 miliona osoba slijepo, od kojih je 18 posto u mlađoj dobnoj skupini.

U nastavku vam donosimo koje to navike oštećuju vid i oči:

1. Gledanje filmova na laptopu ili tabletu
Iako je praktično i zabavno, gledanje filmova, serija ili dugo čitanje s laptopa ili tableta je vrlo štetno za vaš vid.
Blizina ekrana koji je tek 20 do 30 centimetara udaljen od vašeg lica značajno umara i napreže oči zbog čega se mogu javiti i glavobolje. Svako toliko napravite pauzu od 5 minuta i gledajte u daljinu.

2. Odlazak na sunce bez sunčanih naočala
Osim što šteti vašoj koži, UV zračenje vrlo je opasno i za vaše oči te može uzrokovati razne bolesti.

3. Čitanje tokom vožnje
Duga vožnja može biti poprilično dosadna, no umjesto čitanja pronađite si radije neku drugu zanimaciju za oči. Naime, tijekom čitanja u vožnji vaše su oči konstantno u pokretu te se trude uhvatiti fokus.

4. Premalo treptanja pred kompjuterom
Koliko vam se puta dogodilo da ste se tijekom korištenja interneta, čitanja, igranja igrice ili pisanja na računalu ‘zabuljili’ u ekran i jednostavno zaboravili trepnuti. Premalo treptanja isušuje oko i izaziva iritacije poput peckanja i svrbeži oka. Ako nakon korištenja računala često osjećate spomenute simptome nabavite umjetne suze – kapi koje štite i vlaže oko.

5. Premalo sna
Poznato je kako premalo sna može uzrokovati tamne i podbuhle podočnjake, no ova vrlo loša navika šteti i vašim očima. Tijekom noći oči se regeneriraju i odmaraju. Prekratak san tako oku ne dozvoljava da se ‘odmori’ te može uzrokovati suhoću oka i pucanje kapilara u oku.

Osjećate li bol, svjetluca vam pred očima, imate nejasan vid, crvenilo ili pojačanu osjetljivost na svjetlo ne ignorirajte simptome jer neće proći sami od sebe. Smjesta posjetite liječnika jer biste u suprotnom mogli imati puno više komplikacija koje se neće moći riješiti osim operativnim zahvatima.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa