MARKETING

SZO izdao preporuku da potvrda o KOVID vakcinaciji ne bude uslov za međunarodna putovanja

Krizni štab Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) objavio je preporuku za 194 članice da kao isključivi uslov za međunarodna putovanja ne traže potvrdu o KOVID vakcinaciji, te ih je pozvao da prihvate sve vakcine protiv koronavirusa koje je SZO odobrio za vanrednu upotrebu.

Generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Gebrejesus predsjedavao je devetim zasjedanjem Kriznog štaba koje je u Ženevi održano prije četiri dana, a sa značajnim zakašnjenjem danas su objavljene i preporuke tog tijela.

U pisanom saopštenju Kriznog štaba SZO, navedeno je da pandemija KOVID-19 i dalje ugrožava zdravlje ljudi u svijetu i da je i dalje na sceni vanredno stanje koje zahtijeva koordinisanu međunarodnu reakciju.

Krizni štab u preporukama od vlasti država članica SZO-a traži da za međunarodna putovanja kao jedini uslov ne traže potvrdu o KOVID vakcinaciji. Kao razlog takve preporuke navode ograničen pristup vakcinama i nepravednu distribuciju vakcina.

U januaru je Krizni štab SZO takođe izglasao preporuku da se za međunarodna putovanja ne uvodi obavezni KOVID pasoš o vakcinaciji.

Štab je, takođe, pozvao članice da odobre sve antikovid vakcine za koje je SZO izdao upotrebne dozvole u vanrednim situacijama.

SZO je do sada odobrio upotrebu vakcina protiv koronavirusa koje proizvode kompanije “Fajzer/Biontek”, “Oksford-AstraZeneka”, Indijski institut za serume (SII), južnokorejska Astra ZenekaBio, Moderna, “Džansen”, “Sinofarm” i “Sinovak”, a u naredna 24 sata je najavljeno izdavanje odobrenja i za vakcine “Kovaksin”, koje proizvodi indijska kompanija “Barat Biotek”.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo