MARKETING

Talibani započeli ofanzivu na glavni grad Afganistana, već ulaze u predgrađa

Talibani su započeli ofanzivu na Kabul, nakon što su opkolili glavni grad Afganistana, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova ove zemlje.

Talibani, islamistička militantna grupa koja je zauzela velike dijelove Afganistana, počeli su u nedjelju ulaziti u predgrađa Kabula, rekli su lokalni zvaničnici, javlja Deutsche Welle.

Pretpostavlja se da talibani, neće ulaziti u sami centar grada, već će se zadržati u predgrađima i čekati da im se dosadašnja vlast preda.

Talibani su jutros bez borbe preuzeli kontrolu ključnog grada na istoku Afganistana, Jalalabada, potvrdile su vlasti, dodavši da talibanske snage osiguravaju ceste prema Pakistanu.

Nakon pada Jalalabada teritorij koji kontrolira afganistanska vlada smanjio se na područje Kabula, glavnog grada države, i nešto šire.

Osvajanje Jalalabada pobunjenicima je osiguralo kontrolu nad cestama koje povezuju Afganistan i Pakistan, a dogodilo se nakon što su talibani u subotu osvojili sjeverni grad Mazar-e Šarif i tako nastavili stezati obruč oko glavnog grada države.

Veliki broj Afganistanaca pokušava dobiti vizu za SAD, javlja dopisnik NBC-ja Richard Engel. Navodi da su ljudi u Kabulu očajni i da strahuju da će s dolaskom talibana izgubiti prava i slobode koje su imali posljednjih 20 godina.

“Od dolaska u Kabul stalno razmišljam kako nije moralo biti ovako. Nije bilo neizbježno. Afganistanci, žene, muškarci, glazbenici, studenti, znanstvenici i drugi marljivo su radili dvadeset godina samo da bi sad vidjeli kako se sve raspada”, rekao je.

Sjedinjene Države počele su evakuirati diplomate iz svoje ambasade u Kabulu, rekla su u nedjelju Reutersu dvojica američkih dužnosnika.

Američki predsjednik Joseph Biden izjavio je sinoć da je delegacija SAD na pregovorima u Dohi, u kojima su učestvovali predstavnici avganistanske vlade i talibana, poručila pobunjenicima da će na svaku akciju u kojoj se rizikuju životi američkog osoblja uslijediti brz i jak vojni odgovor.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo