MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

“Ti si mi u krvi”, “April u Beogradu”…: Ovo su neki od najvećih hitova Kornelija Kovača

Kornelije Kovač, jedan od najpopularnijih i najkvalitetnijih muzičara sa prostora bivše Jugoslavije, preminuo je danas u 81. godini života. Prisjetili smo se nekih od njegovih najvećih hitova koji se slušaju i danas.

Kornelije dolazi iz porodice muzičara, te je od ranog djetinjstva bio okružen instrumentima. Kasnije se usmjerio ka žanrovima jazza i rocka, dok je prvu kompoziciju “Pusti trotoari” komponovao kao 14-godišnjak.

Život mu je obilježila Muzička akademija u Sarajevu koja mu je pomogla da postane kompozitor, dok je 1961. godine počela i Kovačeva karijera profesionalnog muzičara. Iza sebe je ostavio bogato nasljedstvo.

Upravo on napisao je neke od najvećih hitova brojnih domaćih zvijezda, a među njima najprepoznatljiviji je Zdravko Čolić. Kornelija su često nazivali i “kreatorom” ovog pjevača, a on potpisuje njegove čuvene hitove; “April u Beogradu”, “Ti si mi u krvi”, “Ti možeš sve”, “Živiš u oblacima”, “Stanica Podlugovi”, “Zvao sam je Emili”, “Jedna zima sa Kristinom”, “Jedina”, “Mađarica”, “Ona spava”, “Pjevam danju, pjevam noću”, “Ti si bila, uvijek bila” i druge.

Za popularnu ex-ju grupu “Generacija 5” stvorio je jednu od pjesama po kojima možda i najviše pamtimo ovu grupu, a riječ je o bezvremenskom hitu “Ti samo budi dovoljno daleko”.

Među ostalim imenima za koje je stvarao hitove su i Lepa Brena (“Janoš”, “Sanjam”, “Sitnije Cile, sitnije”), a zatim i Davorin Popović, Jadranka Stojaković, Bisera Veletanlić, Zlatko Pejaković, Neda Ukraden, Kemal Monteno, Zdenka Kovačiček, Severina, Drago Diklić, grupa Legende i drugi.

Ovaj višestruko nadareni umjetnik karijeru je gradio u Londonu i Madridu, dok su se njegove ploče prodavale širom cijelog svijeta. Mnoge od njih nosile su prefiks “zlatna” ili “platinasta” ploča u Jugoslaviji.

Kovač je, također, napisao i tri knjige sa muzičkom tematikom: “Tamne dirke”(2003), “Falko i druge priče” (2007) i “Fusnota” (2010).

Krajem prošle godine objavljeno je reizdanje kultnog albuma “Dvojni identitet” iz 2000. godine, ujedno instrumentalnom biseru ovog skladatelja. Kovač je sam skladao sve pjesme, svirao klavijature, a potpisuje i programiranje i produkciju

Kornelije je, podsjetimo, karijeru zvanično započeo osnivanjem sastava “BKB”, koji je brzo postao poštovani jazz trio tih vremena. Vodio je različite sastave u Bosni i Hercegovini, a 1966. pridružuje se i legendarnim Indeksima s kojima je bio na dvomjesečnoj turneji u SSSR-u.

Nakon preseljenja u Beograd, osniva Korni grupu, s kojom je, nakon pobjede na “Opatijskom festivalu”, 1974. godine otišao i na Eurosong.

Sa suprugom Snežanom vjenčao se 2014. godine, a otac je tri kćerke Aleksandre, Kristine i Anje iz braka sa njegovom prvom suprugom, pokojnom Spomenkom.

Kornelije je preminuo u Beogradu.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo