MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Topusko postaje najveći kompleks wellnessa i bazena u Hrvatskoj

Modernizacija i obnova Lječilišta i Top-termi Topusko već je u toku, planirano je da budu savremeni kompleks, najbolje terme za turistički i zdravstveni turizam. Riječ je o više od 15.000 kvadratnih metara unutarnjih površina i još 10.000 vanjskih koje su predviđene rekonstrukcijom kako bi, najavljuju, postale najveći kompleks wellnessa i bazena u Hrvatskoj. Ili svakako jedan od najvećih, piše zagrebački Jutarnji list.

Planira se uređenje više od hiljadu kvadratnih metara vodene površine s raznim atrakcijama, rekreativni bazen te sedam hidromasažnih bazena s mogućnošću korištenja termalne vode u protočnom načinu. Spa zona prostirat će se na 900 kvadrata zatvorene površine te, osim raznovrsnih sauna i bazena, nuditi tretmane pod vodstvom specijaliziranog osoblja uključujući tretmane ljekovitim blatom, ali i suvremenom opremom. Nova wellness zona na 400 kvadratnih metara imat će prostore za pojedinačne i grupne tretmane gdje će se dnevno moći opslužiti 120 do 180 gostiju.

Kompleks Lječilišta Topusko i Top-termi nedavno je obnovljen u smislu rekonstrukcije interijera i ovojnice zgrade “Petrova gora”, u koju je uloženo 3,7 miliona eura, a koja služi za smještaj i liječenje. Značajna su sredstva uložena i u uređenje novog odsjeka hidroterapije i fangoterapije zgrade za blatne kupke, kao i dva miliona eura u obnovu centralne toplinske stanice i toplovodnog sustava kompleksa, koji koristi geotermalnu vodu kao energent.

Hotel Toplica izgrađen je 80-ih godina te je kompleks prošao razdoblje Domovinskog rata, okupaciju kao i teško razdoblje poraća, u kojem nije bilo značajnijih ulaganja u obnovu. Historija lokacije Topuskog u kontekstu korištenja termalne vode traje otkada ljudi naseljavaju ovo područje, od Ilira preko Rimljana, koji su ovdje imali svoje terme.

– Tokom Vojne krajine termalna voda i ljekovito blato koristili su se za liječenje i rehabilitaciju vojnika baš kao i danas. O suvremenom turizmu, koji oduvijek u Topuskom ima atribut zdravstveni, možemo govoriti unazad 200 godina, odnosno od 1818. godine, kad car Franjo II. odobrava sredstva za izgradnju više zgrada za smještaj i liječenje termalnom vodom i blatom. Vrhunac te izgradnje bio je u doba bana Jelačića, koji je stolovao u neposrednoj blizini, u Glini, a koji je okrunio svoj utjecaj na izgradnju Topuskog podizanjem prekrasne zgrade Lječilišne restauracije – kaže Domagoj Mosler, direktor Top-termi Topusko.

Ali je ta historijska zgrada restauracije srušena tokom Domovinskog rata.

Posebnost lokacije Topuskog svakako je termalna voda.

Jutarnji list piše da je termalna voda u Topuskom druga po kvaliteti u Europi uz onu u Karlovim Varima, kao i ljekovito blato jedinstveno po tome da zrije u termalnoj vodi koja izvire na lokalitetu nastanka blata. Posebnost je i to što se cijeli kompleks, kao i veći dio mjesta, grije na termalnu vodu unatrag četrdeset godina – ističe ravnatelj.

Postojeće usluge hotela i smještaja u 175 soba, restoranske usluge u dva restorana, tri caffe bara, kao i rekreativne i wellness usluge u sklopu bazenskog kompleksa bit će značajno upotpunjene i unaprijeđene ovim projektom. Obnovljeni kompleks nudit će daleko višu kvalitetu postojećih usluga, ali i dodatne bazenske, wellness i kongresne sadržaje te brojne sportske i ugostiteljske sadržaje.

Očekuju da će radovi početi u jesen ove godine. Radi se o opsežnom i velikom zahvatu radova procijenjene vrijednosti veće od 26 miliona eura, od kojih je 17,2 miliona eura osigurano uz pomoć Sisačko-moslavačke općine i Ministarstva turizma i sporta.

Rok dovršenja projekta je juni sljedeće godine. Za izradu projektne dokumentacije zaslužna je zajednica ponuditelja predvođena arhitektonskim uredom Denk Arhitekti, uz tim stručnjaka. Wellness i zdravstveni turizam trenutno je najbrže rastuća turistička grana sa stopom rasta 15-20% godišnje.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa