MARKETING

Trend radio saznaje: Zvanično podnijeta inicijativa za opoziv velikokladuškog načelnika

Iz pouzdanih izvora saznajemo da je danas predsjedavajućem OV podnijeta inicijativa za opoziv načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića. Prema našim izvorima, inicijativu je do sada potpisalo 12 vijećnika ( pet iz SDA, dva iz NS, dva iz A SDA-NES, vijećnik DNZ-a Dinko Ljubijankić, nezavisni vijećnici Amir Ćufurović i Mirsad Dizdarević). Prema važećim zakonskim propisima, inicijativa o opozivu se treba naći na narednoj sjednici Općinskog vijeća ili najkasnije u roku od mjesec dana od podnošenja.

Treba podsjetiti da su četiri opozicione stranke u velikokladuškom vijeću, prije nepunih mjesec dana održale press konferenciju na kojoj su najavile podnošenje inicijative za opoziv. Kao razloge za opoziv, predstavnici četiri stranke su tada između ostalog navele; nedolazak na posao načelnika već nekoliko mjeseci, nedostavljanje plana rada za ovu godinu, kao i nesaradnju sa Vijećem. U međuvremenu inicijativi su se pridružila i dva nezavisna vijećnika (Ćufurović i Dizdarević). Iako su se na press konferenciji izjasnili da podržavaju inicijativu, do sada je nisu potpisala tri vijećnika SDP-a.


Da bi došlo do opoziva načelnika, potrebno je da 15 vijećnika bude za opoziv, a nakon toga CIK raspisuje referendum na kojem će se građani izjasniti za ili protiv opoziva. Ukoliko se više od 50% građana izjasni za opoziv, OV imenuje vršioca dužnosti načelnika do okončanja vanrednih izbora koji se moraju održati u roku od 60 dana.

Trend radio/M. Sarajlija

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo