MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Trojka o formiranju vlasti u FBiH: SDA nije ponudila ništa, koncept politike su im blokade

Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda i Naša stranka saopćili su kako pozive SDA za razgovorima smatraju neiskrenim pokušajem odugovlačenja i dalje blokade Federacije BiH.

Naglasili su kako SDA za 30 dana nije ponudila ni program, ali ni kandidate koji bi preuzeli funkcije.

“Napominjemo da u dosadašnjim razgovorima vođenim između rukovodstva Federacije BiH, SDA nije ponudila niti jedno rješenje. Unutar ustavnog roka od 30 dana, Refik Lendo nije ponudio ni prijedlog kandidata za premijera, ni kandidate za ministre, kao ni bilo kakav programski dokument”, ističe Trojka.

Poručili su kako sa druge strane stranke koje čine parlamentarnu većinu imaju zajednički program.

“Sa istekom tridesetodnevnog ustavnog roka postalo je jasno kako ne može ponuditi bilo kakav dokaz da SDA ima potreban koalicijski kapacitet za formiranje federalne Vlade. S druge strane, stranke većine su u zakonskom roku prikupile potpise parlamentarne većine, ponudile sastav Vlade FBiH, te usaglasile zajednički program”, saopćili su.

Zbog svega navedenog, NiP, SDP i Naša stranka smatraju kako SDA svoju politiku svodi samo na blokade.

“Sve navedeno govori da SDA i Refik Lendo nisu imali ni želju, ni ideju za iznalaženje najboljih rješenja za građane Federacije, kako u kadrovskom, tako i u programskom smislu. Čitav koncept SDA svodio se na blokade i ultimatume za učešćem SDA u vlasti, bez ikakvog općeg cilja ili vizije opredmećene u konkretnom programu. Na kraju, to je od SDA i DF sasvim očekivano”, ističu.

Također, poručili su kako SDA ima za cilj opstanak trenutne Vlade FBiH.

“Nakon isteka ustavnog roka, jasno je da je cilj SDA opstanak trenutne krnje Vlade, predvođene osuđenim premijerom. Radi se o neprihvatljivoj namjeri čiji jedini cilj je opstanak SDA na vlasti, bez ikakve pokazane ambicije za unapređenjem života građana”, saopćeno je iz ovih stranaka.

Na kraju, osvrnuli su se i na odluke koje su prije nekoliko dana usvojene u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

“Rijetki građani koji su u posljednje vrijeme osjetili lični boljitak su delegati u Domu naroda koji su se priklonili SDA, a zauzvrat osigurali uposlenja za članove porodice i ko zna kakve druge ‘beneficije’. Uobičajeno, SDA i dalje svjesno zamjenjuje teze i laže, što je jedan od ključnih razloga zašto niko osim DF-a neće s njima. Naime, prije dva dana je u Parlamentu usvojena Deklaracija koja je u istom tekstu usvojena i u prethodnim sazivu na prijedlog SDP-a”, objašnjavanju.

U zaključku, navodi se kako OHR ne mora intervenisati ako SDA prihvati da postoji neka druga parlamentarna većina.

“Na njihovu žalost, Deklaracija govori o neprihvatanju izmjena koje bi dodatno produbile etničke podjele i diskriminacije kroz izborni proces. Ukoliko SDA i Refik Lendo prihvate principe parlamentarne demokratije i prihvate postojanje parlamentarne većine, prestaje potreba za bilo kakvom intervencijom Ureda visokog predstavnika. Stranke Trojke ostaju posvećene trenutnoj koaliciji i većini, te smo uvjereni da će SDA-ova blokada uskoro biti okončana u interesu svih građana Federacije BiH”, zaključuje se u saopćenju koje potpisuju predstavnici SDP-a, NiP-a i Naše stranke.

Izvor: Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa