MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Tropska oluja Megi zahvatila Filipine, najmanje 25 poginulih

Filipinske vlasti saopćile su u ponedjeljak da je najmanje 25 ljudi poginulo pod klizištima i u poplavama izazvanim tropskom olujom Megi koja je pogodila istočne i južne dijelove te zemlje jugoistočne Azije.

Oluja je zahvatila tlo u nedjelju s vjetrovima brzine do 65 kilometara na sat i imala je maksimalnu brzinu do 80 kilometara na sat. Megi je prva oluja koja je zahvatila filipinski arhipelag u ovoj godini, koji svake godine pogodi dvadesetak takvih oluja.

U istočnoj pokrajini Leyte, tijela 22 osobe izvučena su nakon što su zatrpana pod klizištem, izjavio je Joemen Collado, načelnik policije u gradu Baybay, novinarima.

Nacionalna agencija za bavljenje prirodnim katastrofama također je saopćila da su tri osobe poginule u južnoj regiji Davao, dodajući da se broj žrtava još provjerava.

– Pokrenula su se klizišta u nekim zajednicama nakon kojih su žrtve odnešene u poplavama – kazao je Collado, dodajući da su spasilačke operacije u toku jer se još barem šest osoba vode kao nestale.

Fotografije koje je u ponedjeljak postavila na društvenim mrežama lokalna vatrogasna brigada prikazuju spasioce kako se probijaju kroz djelimično poplavljene kuće i kopaju u potrazi za preživjelima u regiji zahvaćenoj klizištima.

Očekuje se da tropska poluja Megi oslabi na vjetrove brzine do 45 kilometara na sat i da se vrati na more, saopćio je meteorološki zavod, prenosi Reuters.

IZVOR: FTV

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa