MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Trump: Amerika ima najviše zaraženih zbog dobrog testiranja, druge zemlje zaostaju

Američki predsjednik Donald Trump pohvalio je sistem testiranja na virus korona u svojoj zemlji i rekao da je to jedini razlog zbog kojeg je u Americi registrovan najveći broj zaraženih u svijetu.”Jedini razlog zbog kojeg su SAD registrovale milion slučajeva virusa korona je što je naše testiranje toliko bolje od bilo koje druge zemlje u svijetu”, napisao je Trump na Twitteru.

Ovaj komentar objavljen je u vrijeme kada zvaničnici javnog zdravstva upozoravaju na nedostatak kvalifikovanih radnika i materijala, što ograničava obim testiranja.

“Druge zemlje daleko zaostaju u testiranju i zato prikazuju manje slučajeva”, dodao je Trump.

Prema podacima koje je sakupio Reuters, u SAD je juče pređen broj od milion zaraženih, a umrlo je više od 58.000 ljudi, što je daleko najviše u svijetu.U svijetu je ukupno zaražen 3,1 milion ljudi, a umrlo je preko 216.000.

Američki epidemiolog i zdravstveni zvaničnik Anthony Fauci izjavio je da je jedan od problema u tome da se osigura da testovi stignu do ljudi kojima su potrebni.
Fauci je rekao za CNN da svakom Amerikancu kojem je to potrebno treba omogućiti da se testira do kraja maja ili početka juna.

Virus je izvršio ogroman utcaj na američku ekonomiju, a u prvom kvartalu očekuje se najveća kontrakcija od velike recesije iz tridesetih godina prošlog vijeka. Striktne mjere koje su uvedene radi obuzdavanja epidemije okončale su period najvećeg privredog rasta u istoriji SAD.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa