MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Trumpov saradnik Roger Stone proglašen krivim zbog laži kojima ga je štitio

Roger Stone, dugogodišnji politički savjetnik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, proglašen je krivim zbog laganja i opstruiranja Kongresa SAD-a.Osim toga, Stone se tereti i za ometanje istrage ruske intervencije u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. kako bi zaštitio Trumpa i njegovu predsjedničku kampanju, navodi CNN.

Ova presuda desila se usred istrage koja je pokrenuta protiv predsjednika Trumpa zbog sumnje da je zloupotrebljavao svoj položaj kada je koristio ovlasti kako bi pritisnuo Ukrajinu da pokrene istragu protiv njegovog rivala u utrci za predsjednika 2020. godine.

Tokom suđenja otkriveno je da je Trumpova kampanja pokušavala doći do informacija o e-mailovima koji su ukradeni Nacionalnom vijeću Demokratske stranke, a koji bi mogli naštetiti predsjedničkoj kandidatkinji Demokrata Hillary Clinton.

Izjave svjedoka sugeriraju da je i sam predsjednik SAD-a učestvovao u tim aktivnostima, što baca sumnju na istinitost iskaza koji je dao istražiteljima Roberta Muellera, voditelja istrage o ruskom petljanju u predsjedničke izbore.

Stoneu se sudilo za laganje Kongresu, a bio je optužen i za nagovaranje svjedoka da laže.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa