MARKETING

Turska lira na novom najnižem nivou, centralna banka ponovo intervenisala

Turska valuta lira je danas pala na novi najniži nivo u odnosu na američki dolar, dan pošto je centralna banka Turske ponovo smanjila referentnu kamatnu stopu uprkos rastu inflacije.

Pad lire je primorao centralnu banku da ponovo interveniše prodajom deviza, peti put u posljednjih nekoliko sedmica.

Prije današnje intervencije centralne banke, za jedan dolar se moglo dobiti 17,14 lira.

Valuta je potom povratila dio izgubljene vrijednosti, ali je i dalje bila oko pet odsto slabija u odnosu na dolar u poređenju s prethodnim danom.

Turska lira je od početka godine izgubila 55 posto vrijednosti u odnosu na dolar.

Centralna banka je jučer objavila da smanjuje referentnu kamatnu stopu sa 15 na 14 posto, iako je inflacija 21 posto.

Odluka centralne banke je u skladu s politikom predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogan, koji tvrdi, suprotno tradicionalnoj ekonomskoj teoriji, da visoke kamatne stope izazivaju inflaciju.

Erdogan insistira na niskim troškovima zaduživanja kako bi podstakao ekonomski rast, izvoz i investicije, uoči izbora za godinu i po dana.

Turska banka je od septembra smanjila referentnu kamatnu stopu pet odsto, iako centralne banke u drugim zemljama uglavnom dižu kamatne stope kada žele da smanje visoku inflaciju.

Slabljenje lire utječe na rast inflacije u Turskoj, koja je ozbiljno narušila kupovnu moć građana. Mnogi od 83 miliona stanovnika Turske jedva sastavljaju kraj s krajem i ne mogu lako da kupe osnovne namirnice.

IZVOR: FTV

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo