MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Turska teži ka energetskoj nezavinosti: Pronađeno dodatnih 58 milijardi kubnih metara gasa

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je da je brod za bušenje Fatih otkrio i dodatnih 58 milijardi kubnih metara prirodnog gasa na dubini od 3.023 metra u bloku Çaycuma 1 kod Crnog mora.

U govoru nakon sjednice kabineta godine u glavnom gradu Ankari u ponedjeljak, predsjednik je rekao da će novo otkriće u velikoj mjeri doprinijeti energetskoj nezavisnosti zemlje.

On je istakao da turske rezerve prirodnog gasa u Crnom moru iznose 710 milijardi kubnih metara, sa tržišnom vrednošću od jednog biliona dolara.

“Krajnji cilj Turske je da što prije proglasi energetsku nezavisnost od strane nafte i prirodnog gasa”, rekao je predsjednik.

Erdogan je nastavio rekavši da će novo otkriće dodatno proširiti nova otkrića na susjednim poljima i da će Turska uskoro započeti nove aktivnosti bušenja.

“Odlučni smo osigurati da Turska postane energetski centar na Kaspijskom i Sredozemnom moru i na Bliskom istoku”, rekao je on, dodajući da će ta zemlja svojim energetskim mostovima biti i veza između Istoka i Zapada.

Ankara ima za cilj da počne da pumpati gas u nacionalnu mrežu 2023. godine, na stogodišnjicu osnivanja moderne Turske, sa održivom proizvodnjom na platou koja počinje 2027.-2028.

Turska trenutno ima dva seizmička istraživačka broda, Oruc Reis i Barbaros Hayrettin Paşa, i tri broda za bušenje, Fatih, Kanuni i Yavuz.

Očekuje se da će se tri broda za bušenje uskoro spojiti i istovremeno raditi u Crnom moru kako bi se ubrzali radovi na početku korištenja prirodnog plina otkrivenog u regiji.

Izvor: Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa