MARKETING

Turski zvaničnik: Prvi brod s ukrajinskim žitom napušta crnomorske luke ove sedmice

Centar koji će nadzirati izvoz ukrajinskog žita trebao bi biti potvrđen danas u Istanbulu nakon ključnog sporazuma s UN-om prošle sedmice, a visoki turski zvaničnik izjavio je da će prvi brod najvjerovanije napustiti crnomorske luke za nekoliko dana.

Rusija i Ukrajina potpisale su sporazum u petak uz posredovanje Ankare i Ujedinjenih nacija o ponovnom pokretanju izvoza žita i gnojiva koji je bio blokiran ratom, u cilju ublažavanja međunarodne krize s hranom.

Zajednčiki koordinacioni centar (JCC) u Istanbulu nadzirat će odlaske iz tri ukrajinske luke u kojima brodovi moraju zaobilaziti mine, i provodit će inspekcije nadolazećih brodova  da utvrde prenose li oružje. Sva plovila moraju proći krioz turske vode.

Turski zvaničnik izjavio je da su svi detalji razrađeni, među kojima i sigurne rute za brodove koje neće zahtijevati čišćenje podvodnih mina.

“Za to će trebati ne više od nekoliko dana. Izgleda da će prvo žito biti iskrcano u ovoj sedmici i da će se njegov izvoz iz Ukrajine realizirati”, izjavio je zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman.

Sporazum je skoro odmah nakon potpisivanja  doveden u opasnost nakon što je Rusija ispalila krstareće projektile na luku Odesu, najveću u Ukrajini, u subotu ujutru, samo 12 sati nakon ceremonije potpisivanja u Istanbulu, prenosi Reuterts.

IZVOR : BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo