MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Tusk predao Michelu predsjedavanje Evropskim vijećem

Odlazeći predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk u petak je na ceremoniji u Briselu predao funkciju Charlesu Michelu.

Dosadašnji premijer Belgije Charles Michel funkciju predsjednika Vijeća će obavljati od 1. decembra ove do 31. maja 2022. godine, s mogućnošću obnove mandata na još dvije i po godine.Tusk je tom prilikom istakao da je izuzetno ponosan što je u proteklih pet godina imao priliku služiti Evropi, odnosno njenim “ljudima, narodima i zajedničkim interesima”.

“Evropa je najbolje mjesto na Zemlji, barem dok god ostane kontinent slobode i vladavine zakona, nastanjena zajednicom svjesnom svoje historije i kulture”, poručio je Tusk.

Svom nasljedniku je poručio da je “izuzetno poseban” i “idealan za pronalaženje konsenzusa i izgradnju jedinstva među zemljama članicama”.

“Hvala svima od srca. Bez vas ne bih izdržao ni sedmicu. Predsjedniče, dajem vam ovo sveto žezlo”, kazao je Tusk prilikom simbolične primopredaje zvonca.

Tusk funkciju predsjednika Evropskog vijeća obavlja od 1. decembra 2014. godine, a nedavno je u Zagrebu na kongresu Evropske pučke stranke (EPP) izabran za novog predsjednika Evropskih pučana.

federalna.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa