MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Tužilaštvo istražuje poslovne veze kompanije Pretis i privatne firme u vlasništvu Novalića i Džindića

Tužilaštvo Kantona Sarajevo aktivno radi na istražnim radnjama o poslovnim vezama kompanije Pretis, koja je u vlasništvu Vlade FBiH, te privatne firme Termo Metal Resist (TMR), koja je u vlasništvu porodice premijera FBiH Fadila Novalića i ministra energetike, rudarstva i industrije FBiH Nermina Džindića.

Povodom saznanja o istražnim radnjama kontaktirali smo Tužilaštvo KS pitanjima da li postoji takav predmet i da li je u radu, na što su nam odgovorili: “Možemo potvrditi da u Kantonalnom Tužilaštvu Kantona Sarajevo postoji predmet, no zbog faze u kojoj se predmet nalazi ne možemo davati više informacija”.

Istražioci su u prethodnom periodu izuzeli dokumentaciju iz kompanije Pretis, a saslušana je i direktorica Almira Zulić-Burek. Pretresene i određene prostorije u firmi TMR. 

Zašto je sporno poslovanje spomenutih kompanija? S obzirom na to da je Pretis u većinskom vlasništvu Vlade FBiH, to praktično znači da upravu nad tom kompanijom shodno pozicijama koje obnašaju kontrolišu direktno premijer Novalić, ali i ministar Džindić koji je resorni ministar, jer se radi o firmi koja se bavi namjenskom industrijom.

S druge strane, među osnovačima firme TMR su navedeni, između ostalih, ministar Nermin Džindić, ali i kćerka premijera Novalića Ada Novalić koja je svojevremeno u registru bila upisana i kao direktorica firme. Trenutno je kao direktor firme naveden Damir Srkalović.

U cijeloj priči postoji osnovana sumnja da je Pretis kupovao određene dijelove od TMR-a, što se može dovesti u vezu s potencijalnim sukobom interesa.

U cijeli slučaj je pored Tužilaštva KS uključen i MUP KS.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa