MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Tuzlanska kapija: Prije 25 godina postala je mjesto prekinute mladosti

Prije tačno 25 godina, u 20 sati i 55 minuta granata ispaljena s planine Ozren na Kapiji u Tuzli usmrtila je 71 osobu, a ranila više od njih 200. I ovaj 25. maj je dan kada Tuzla plače, a članovi porodica stradalih te brojni građani prisjetit će se nevinih žrtava.

Nekadašnji Dan mladosti u Tuzlanskom kantonu već dvije i po decenije je Dan žalosti, a cijela Bosna i Hercegovina prisjeća se najtežeg zločina nad civilinim stanovništvom u gradu soli koji je počinjen 1995. godine.

Jednom agresorskom granatom koja je ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske sa planine Ozren pokošen je 71 mladi život, a ta kobna noć ostala je urezana u sjećanjima brojnih Tuzlaka, kojima i 25 godina kasnije stravične slike titraju pred očima.

Prosjek dobi poginulih građana bila je 21 godina, a najmlađa žrtva bio je dvoipogodišnji Sandro Kalesić koji se na okupljalištu mladih našao skupa sa svojim roditeljima.

Đukić i dalje na slobodi

Za ovaj stravični zločin pravosnažno je osuđen general bivše Vojske Republike Srpske (VRS) Novak Đukić koji se ne nalazi među zatvorskim zidinama. Nasuprot tome, slobodno šeta ulicama Srbije.

Njemu je izrečena zatvorska kazna u trajanju od 20 godina jer je, kako je navedeno u presudi, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” (VRS) 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu.

Od juna 2014. godine do danas on se nije odazvao izvršenju kazne pod izlikom da se nalazi na liječenju u Srbiji. Iako je za njim raspisana potjernica trenutno ne može biti izručen našoj zemlji jer ima srbijansko državljanstvo.

Međutim, kaznu može služiti u Srbiji jer je ta država 2010. godine potpisala sporazum sa BiH koji omogućava međusobno izvršenje kazni, ukoliko to zatraži Sud BiH, što do ovog trenutka nije učinjeno.

Iz susjedne Srbije u nekoliko navrata dosad je negiran počinjeni masakr na tuzlanskoj Kapiji, što je dodatno stavljalo sol na ranu roditeljima poginulih, ali i svim ostalim građanima Tuzle koji su svjedočili ovom stravičnom činu.

A kako bi se od laži odbranili istinom, Tuzlaci su 22. maja ove godine otvorili memorijalni centar Kapija, koji predstavlja bolno mjesto uspomena na sve stradale građane 25. maja 1995. godine.

U prostorijama u centru grada, nekoliko metara od mjesta stradanja, sadržani su lični predmeti žrtava, dokumenti koji svjedoče masakru, ali i audio-vizuelni materijal koji donosi suđenje Đukiću te komemorativna obilježavanja godišnjica.

Posebno obiježavanje godišnjice

Za razliku od prethodnih perioda obilježavanje godišnjice masakra na Kapiji u Tuzli ove godine će biti u nešto skromnijem izdanju, zbog pandemije koronavirusa.

Komemorativnog skupa na mjestu stradanja neće biti, ali će građani cvijeće moći položiti na groblju u Aleji mladosti na Slanoj Banji te na Kapiji, večeras do 22 sata.

Imajući u vidu da veliki broj građana i delegacija želi odati poštovanje žrtvama zločina na Kapiji i svim civilnim žrtvama rata, Organizacioni odbor obilježavanja 25. maja zamolio je sve građane i delegacije da se prilikom dolaska na Aleju mladosti na Slanoj Banji i na Kapiju pridržavaju svih propisanih mjera zaštite, što podrazumijeva fizičku distancu, korištenje zaštitne maske te formiranje grupe od maksimalno pet osoba.

Prema protokolu, roditelji ubijene djece, preživjele ranjene žrtve i njihove porodice, predstavnici Grada Tuzle i drugih nivoa vlasti, kao i druge zvanične delegacije, položiće vijence i odati poštovanje, uz pridržavanje mjera zaštite i ograničeni broj osoba u delegaciji, prema rasporedu koji u deset sati predviđa boravak u Aleji mladosti, a sat kasnije će se pojaviti na Kapiji.

Tačno u 20 sati i 55 minuta večeras će se u centru grada oglasiti sirena za uzbunu koja će podsjetiti na trenutak koji je prije dvije i po decenije tugom obavio živote brojnih tuzlanskih porodica.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa