MARKETING

U Belgiji uhapšen ljekar zbog izdavanja lažnih Kovid certifikata

Ljekar u Belgiji je uhapšen zbog izdavanja oko 2.000 lažnih Kovid certifikata, saopštili su zvaničnici ove zemlje.

Kristi Moreal, ministrica zdravlja belgijske regije Valonija, izjavila je da će ljekar koji nije imenovan biti procesuiran zbog izdavanja lažnih Kovid certifikata (CST).

Opisujući ovaj slučaj kao “zdravstveni skandal”, rekla je da su certifikati poništeni i da će se osobe uključene u prevaru suočiti s pravnim posljedicama.

CST dokazuje da je osoba potpuno vakcinisana, negativna na testu na koronavirus u posljednjih 48 sati ili da se oporavila od Kovida-19 u posljednjih šest mjeseci.

Ovaj certifikat potreban je od početka novembra za ulazak u restorane, kafiće, barove, teretane i druga mjesta u Belgiji.

Boreći se s alarmantnim porastom broja zaraza koronavirusom, Belgija je ove sedmice uvela nove mjere kako bi spriječila širenje virusa.

Uveden je obvezan rad od kuće četiri dana u sedmici, osim u sektorima koji zahtijevaju fizičku prisutnost radnika, dok svi stariji od 10 godina moraju nositi masku u javnom prevozu, restoranima i drugim mjestima za zabavu.

U Belgiji je svaki dan između 13. i 19. novembra zabilježeno u prosjeku 15.448 novih slučajeva, što je za 54 posto više u odnosu na sedmicu ranije te oko 33 smrtna slučaja.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo