MARKETING

U Beogradu privedeno šest osoba, policija tvrdi da nije čuvala mural nego red i mir

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije priveli su šest osoba zbog, kako je navedeno, narušavanja javnog reda i mira u zoni nedozvolјenog javnog okuplјanja, a povodom namjere da uklone mural presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Iz policije je rečeno da su očuvali javni red i mir ne dozvolivši da dođe do ugrožavanja sigurnosti građana i njihove imovine.

Pripadnike policije koji su čuvali mural posvećen zločincu osuđenom, između ostalog, i za genocid u Srebrenici obišao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, zajedno s pomoćnikom direktora policije i načelnikom PU za grad Beograd Veselinom Milićem.

“Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova ne štite mural, već štite javni red i mir od svih koji žele da ga ugroze, bez obzira na to da li se zalažu za uklanjanje murala ili se tome protive. Policija neće dozvoliti da se ugrozi sigurnost građana i imovine”, saopćeno je iz MUP-a.

Privedeni su J. A., A. Ć. i još jedna osoba, koje su dale podršku Inicijativi mladih za lјudska prava, kao i navijači Partizana D. K. i L. M., kod kojih su pretresom pronađeni nož i dva biber spreja, te Đ.P.

U konsultaciji s dežurnim tužiocem i sudijom za prekršaje, protiv svih privedenih bit će podnesene prekršajne prijave po Zakonu o javnom redu i miru, a protiv D. K. i prekršajna prijava po Zakonu o oružju i municiji.

Podsjetimo, nakon što su u Beogradu uhapšene aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović jer su mural posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću gađale jajima, u centru ovog grada okupila se grupa demonstranata koji zahtijevaju da mural bude uklonjen.

Mural s likom Ratka Mladića, haškog osuđenika i bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, osvanuo je nedavno na uglu ulica Alekse Nenadovića i Njegoševe, na Vračaru. Dan kasnije, nepoznata osoba docrtala je na Mladićevim rukama krv, aludirajući na zločine koji su počinjeni u BiH.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo