MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

U Bihaću sredinom ovog mjeseca dvodnevno obilježavanje 32. godišnjice formiranja Armije Republike BiH

U Ministarstvu za pitanja branilaca i ratnih vojnih invalida Unsko-sanskoga kantona u petak je održan radni sastanak Organizacionog odbora na kojem su dogovoreni programski sadržaji i nosioci aktivnosti obilježavanja 32. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Ovogodišnje obilježavanje godišnjice Armije trajat će dva dana, a dan uoči 15, aprila bit će upriličene posjete centralnom šehidskom spomen-obilježju na Humcima, lokalnim mezarjima i spomen-obilježjima na kojima će biti položeno cvijeće i proučena fatiha. Na Dan Armije RBIH u krugu Vojne baze „Adil Bešić“ u Bihaću bit će svečano otvoren Muzej 2. rendžerskoga puka OS BiH koji baštini tradiciju 5. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i odbrambeno-oslobodilačkoga rata.

Ovogodišnje obilježavanje Dana Armije R BIH – 32. godišnjice njenog formiranja obogatit će prisustvo visokih državnih i vojnih zvaničnika ovoj svečanosti i dolazak velikog broja učenika osnovnih škola s područja kantona koji će ovom prilikom učiti o našoj novijoj historiji. Brojni su programski sadržaji kojima će Ministarstvo za pitanja boraca i RVI-a s Drugim pješadijskim-rendžerskim pukom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Savezom dobitnika najviših ratnih priznanja Unsko-sanskoga kantona i našom medijskom kućom obilježiti godišnjicu Armije R BIH.

U sklopu toga bit će upriličeno otvorenje Muzeja Drugog rendžerskog puka koji baštini tradicije Armije Republike Bosne i Hercegovine, to jest, Petoga korpusa u kojeg je ovo Ministarstvo uložilo okvirno pola miliona maraka. Imajući u vidu kolika je važnost ovoga samog Muzeja na sjećanje na ljude, pojedince i događaje iz tih vremena, kako nam je kazao Almir Tutić ministar za boračka i pitanja RVI, oni su zajedno s Ministarstvom obrazovanja obezbjedili da svi direktori u osnovnim školama mogu taj dan poslati učenike, kako bi saznali nešto više iz kulture sjećanja na vrijeme otpora agresiji.

Resorni ministar dodaje da će učenicima koji dođu uveličati otvorenje Muzeja 5. Korpusa Armije RBIH i pogledati njegove ratne eksponate, biti osiguran prijevoz i dodijelj odgovarajući pokloni. Nakon otvorenja Muzeja bit će predstavljena knjiga „Korpuse Peti, Armijo naša“ majora Zemke Seferagić. U Kulturnom centru posjetioci će imati priliku pogledati’ Poemu o Bijelom Šehidu’ koju će izvesti poznati bosanskohercegovački glumci.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa