MARKETING

U Češkoj i Slovačkoj rekordan broj slučajeva koronavirusa, razmatraju ograničenja

Češka i Slovačka registrovale su danas rekordan broj novih slučajeva koronavirusa u jednom danu.

U Češkoj je registrovano 22.479 novih slučajeva.

Stopa zaraze u zemlji porasla je na 813 novih slučajeva na 100.000 stanovnika u posljednjih sedam dana, u odnosu na 558 sedmicu ranije.

Češki premijer Andrej Babiš rekao je da vlada razmatra nekoliko opcija, uključujući praćenje susjedne Austrije u naredbi za uvođenje karantina za nevakcinisane građane. 

Druga mjera koja se razmatra je da se zabrani prisustvovanje javnim događanjima ili odlazak u barove i restorane na temelju rezultata testa na koronavirus.

Slovačka je prijavila 8.342 nova slučaja virusa, nadmašivši prethodni rekord od 7.244 postavljen u petak. Slovačka vlada planira nova ograničenja za nevakcinisane osobe jer su bolnice u zemlji pretrpane pacijentima oboljelim od koronavirusa.

Slovački premijer Edvard Heger rekao je da će njegova vlada u četvrtak glasati o preporukama savjetodavne grupe medicinskih stručnjaka.

Među prijedlozima, koji bi bili uvedeni na tri sedmice, je zabrana ulaska nevakcinisanim osobama u trgovine, trgovačke centre, teretane, bazene, hotele i masovna javna okupljanja. 

Slovačko ministarstvo zdravstva saopćilo je da 81 posto od 2.879 hospitaliziranih pacijenata u zemlji nije vakcinisano protiv koronavirusa.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo