MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

U Federaciji BiH do sada testirano 114 osoba, a u Republici Srpskoj oko 300

Na drugoj vanrednoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite analizirane su zapovijedi sa prve sjednice, te trenutno stanje u Federaciji BiH kada je u pitanju pandemija koronavirusa.Članica Štaba Marina Bera kazala je da u ovom bh. entitetu trenutno ima devet zaraženih i preko 8.000 osoba u izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom. Ona je istakla su su u Mostaru registrovana tri slučaja zaraze, a da su svi ostali nalazi negativni.

Istakla je kako je SKB Mostar nakon jučerašnjeg incidenta poduzela sve potrebne mjere i korake.

Treba istaći da je u drugom bh. entitetu Republika Srpska do sada testirano oko 300 osoba, a registrovano je 29 slučajeva zaraze ovim virusom.

Trenutno je 7.135 osoba pod nadzorom, a iz nadzora je izašlo njih 239 Potvrdio je to danas ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić.

“Testiranje je uvijek stvar procjene kontakta, visokog ili nisko rizičnog. Ukoliko držite distancu, preduzimate mjere lične higijene i činite sve preventivne mjere, rizik zaraze je nizak. To je nešto što epidemiolozi procjenjuju i na osnovu toga se osobe upućuju na testiranje. Moramo to da slušamo i da se držimo toga.

Na konferenciji Federalnog štaba civilne zaštite, govoreći o izricanju mjera izolacije i kontroli, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović je kazao da je to jedna od prvih donesenih mjera, da je situacija pod kontrolom, te da svi koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu popunjavaju sanitarni upitnik.

Takođe, kako je kazao, radi se na provjeri pridržavanja samoizolacije 528 osoba. On je istakao da je “stvar danas dodatno utegnuta” u saradnji sa kolegama iz Inspektorata RS-a.

“Neki žele da kažu kako stvari nisu, a jesu pod kontrolom”, riječi su Ajdinovića.

Pokrenuto je šest prekršajnih postupaka, a kako je rečeno, razmatra se podnošenje izvještaja o počinjenom krivičnom djelu za jednu osobu zbog kršenja propisa samoizolacije.

“Slučaj vozača iz Srebrenika – ne samo da je prekršajno sankcionisan od strane MUP-a TK nego ćemo i mi pokrenuti prekršajni postupak. Sve su ovo primjeri da se stvari drže pod kontrolom, ljudi su 24 sata na terenu i još uvijek nema potrebe za panikom”, rekao je Ajdinović.

Kada je u pitanju kontrola objekata čiji rad je zabranjen i kontrola cijena naplaćeno je 60.000 KM kazni.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa