MARKETING

U Hrvatsku stigle vakcine protiv covida za djecu, u Sloveniji od danas dostupan lijek molnupiravir

U Hrvatsku je u ponedjeljak stiglo 48.000 doza vakcina protiv covida-19 za djecu od pet do 11 godina starosti, koje će idućih dana biti distribuirane po zavodima za javno zdravstvo.

Djeca u dobi od pet do 11 godina primat će vakcine u dvije doze kao i odrasli, no ono sadrži trećinu doze za odrasle, kaže zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin.

Vakcinacija  se naročito preporučuje imunokompromitiranoj djeci.

Zavodi za javno zdravstvo vakcinaciju  će organizirati putem pedijatrijskih ambulanti i ambulanti školske i porodične medicine. Stoga se roditelji koji žele da se njihova djeca cijepe trebaju javiti izabranom pedijatru, odnosno izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom školskom liječniku.

U Hrvatskoj je dosad vakcinisano  oko 6400 djece u dobi od 12 do 14 godina (5,18 posto) te oko 55.000 mladih u dobi od 15 do 19 godina.

U HZJZ-u kažu kako za vakcinisanu  djecu nije potrebna buster doza, osim za imunokompromitirane, kojima se ta dodatna doza daje već mjesec dana nakon prve dvije doze.

Za djecu od pet do 11 godina odobrena je vakcina Fajzer.

Djeca zaražena covidom-19 najčešće imaju blage kliničke slike ili su potpuno bez simptoma. Teški oblici koji zahtijevaju hospitalizaciju i brigu u jedinicama intenzivnog liječenja vrlo su rijetki.

Za dobi ispod pet godina starosti za sada nije registrirana niti jedna vakcina, zbog čega se ta djeca ne mogu vakcinisati, prenosi Hina.

U Sloveniji  od danas dostupan lijek molnupiravir 

Očekuje se da će od danas u Sloveniji biti dostupan lijek molnupiravir za liječenje covida-19, koji će biti namijenjen pacijentima sa faktorima rizika za teži tok bolesti.

Antivirusni lijek molnupiravir, koji još nije registrovan, preporučila je Evropska agencija za lijekove 19. novembra. Lijek je u Sloveniju stigao prošle srijede i bit će dovoljan za više od 5.700 tretmana. Prema biohemičaru Romanu Jeraleu, on djeluje na koronavirus na način da povećava mutacije u virusu i onemogućuje ga tako da se više ne može razmnožavati. Prvo je razvijen za liječenje gripe i ebole, ali se potom pokazao da dobro djeluje i na novi koronavirus.

Stoga će biti usmjeren na osobe s faktorima rizika za tešku bolest covida-19. Prema riječima načelnice Klinike za infektivne bolesti Tatjane Lejko Zupanc, najvažniji faktor rizika su godine, dok su ostali izrazito prekomjerna težina, dijabetes, arterijska hipertenzija, zatajenje srca i druga srčana oboljenja, zatajenje bubrega i bolesti jetre.

Trudnoća je takođe faktor rizika, ali molnupiravir se neće prepisivati ​​trudnicama jer postoji mogućnost oštećenja fetusa. Također se neće prepisivati ​​dojiljama i djeci.

Protokol za propisivanje lijeka predviđa da će glavnu indikaciju postaviti ljekar koji će prvi doći u kontakt sa pacijentom. Međutim, on će se konsultovati sa jednim od lejkara iz kovid-bolnica, a ako se obojica slože, prema rečima Lejka Zupančeve, očekuje se da ljekar i pacijent potpišu ugovor o uzimanju leka. To je neophodno jer lijek još nema zvaničnu dozvolu za stavljanje u promet, objasnila je.

Ministar zdravlja Janez Poklukar je tokom regionalne posjete Gorenjskoj naglasio da lijek nije zamjena za vakcinaciju, za koju je rekao da je jedini način da se zaustavi epidemija covida-19. Novi lijekovi protiv Covid-19 su ekstremna mjera za najugroženije pacijente, za koje postoji veća vjerovatnoća da će nakon infekcije korona virusom imati teži tok bolesti, istaknuo je.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo