MARKETING

U Italiji danas parlamentarni izbori, očekuje se pobjeda desničara koji se povezuju sa fašistima

U Italiji danas će biti održani parlamentarni izbori, a očekuje se da će krajnje desničarska stranka Braća Italije (Fratelli d’Italia) biti pobjednica. Tako da je izgledno da će čelnica ove stranke Giorgia Meloni biti premijerka.

Ako spomenuta stranka formira vlast sa još dvije desničarske stranke, Meloni će biti prva žena premijer u historiji ove države. Negira da je na bilo koji način povezana sa fašistima. Kako je objavio BBC, odlučila je da podrži sankcije Zapada Rusiji zbog agresije na Ukrajinu te je ublažila kritike prema Evropskoj uniji.

No, ipak podržava fašističko geslo koje glasi: “Bog, otadžbina i porodica”. Protivi se ono što naziva LGBT lobi i smatra da je potrebno pomorski blokirati Libiju, a što je za nju način da se zaustave migracije.

Kao i većina Evropljana, Italijani su zabrinuti zbog rastućih cijena egzistencijalnih potrepština. Evropska unija je odlučila da Italiji pomogne pozajmnicama u iznosu od 200 milijardi eura, ali pod uslovom da provede reforme. Meloni smatra da ovaj plan EU mora biti revidiran te da nacionalni interesi Italije u Uniji moraju biti zaštićeni.

Do augusta ove godine postojala je mogućnost da stranke ljevice i centra zajednički nastupe na izborima, ali to se nije desilo. Tako da će razjedinjene konkurisati desnici. Pravo glasa ima više od 50 miliona građana koji će izabrati 400 zastupnika Zastupničkog doma i 200 članova Senata. Birat će se 70. saziv vlade u posljednjih 77 godina.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo