MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

U Mostaru se završava izgradnja moderne pedijatrije vrijedne 19,2 miliona KM

Izgradnja zgrade mostarske Pedijatrije vrijedne 19,2 miliona KM privodi se kraju i nova klinika za dječje bolesti koja će biti najmodernija u regiji nakon dugogodišnjeg iščekivanja bi trebala do kraja godine zablistati u punom sjaju.

Da se radovi privode kraju i da desno krilo klinike već dobilo svoj vanjski izgled uvjerila se ekipa portala Klix.ba prilikom obilaska gradilišta.

Zatekli smo radnike na lijevom krilu klinike kako izvode radove na postavljanju fasade, a kako smo doznali na terenu radovi se odviju u skladu s planiranom dinamikom, te su u završnoj fazi i radovi u unutrašnjosti objekta koji su se odvijali intenzivno po svim etažama.

Nova zgrada Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar prema očekivanjima direktora SKB-a Mostar Ante Kvesića bi trebala biti u funkciji prije završetka ove godine uprkos financijskim problemima s kojima se ta zdravstvena ustanova konstantno susreće.

Riječ je o projektu koji je dugo planiran jer je postojeću zgradu Pedijatrije bilo nemoguće rekonstruirati i zbog toga je rukovodstvo SKB-a Mostar odlučili da se krene u izgradnju novog objekta.

Projekt je vrijedan 19,2 miliona KM i financira ga Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona iz kreditnog zaduženja kod Saudijskoga fonda za razvoj.

Izgradnja nove zgrade Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar se smatra trenutno najznačajnijim investicijskim projektom u zdravstvene svrhe na području Federacije BiH.

Konačnom realizacijom ovog projekta Sveučilišna klinička bolnica Mostar, kao i cijela regija koja gravitira ovoj zdravstvenoj ustanovi dobit će jednu od najsavremenijih Klinika za liječenje dječjih bolesti, u koju će iz dotrajalog objekta sadašnje klinike preseliti maleni pacijenti, roditelji i medicinsko osoblje.

Moderno osmišljena nova zgrada je smještena nasuprot zgrade Klinike za onkologiju i povezana je koridorom s velikim objektom.

Na površini od 9000 kvadrata nalazit će se čak 200 bolesničkih kreveta. Odjel dječje hirurgije bi trebao biti izmješten u novu zgradu, ali operacijski blok će i dalje ostati u glavnom objektu.

Njezinim završetkom riješit će se pitanje smještaja i uslova liječenja djece za idućih 50 godina, a SKB Mostar, kako je naglašeno u više navrata, već godinama ulaže velike napore u edukaciju liječnika i drugog medicinskoga osoblja, bez kojih bi izgradnja ove Klinike bila besmislena.

Inače u SKB-u Mostar se liječe pacijenti ne samo iz Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona, nego i Zapadnohercegovačkog i Livanjskog kantona.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo