MARKETING

U organizaciji velikokladuškog Udruženja paraplegičara obilježen Dan osoba sa invaliditetom

Danas je u prostorijama velikokladuškog Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize obilježen 3.decembar-Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Obilježavanje je održano kroz sastanak sa različitim predstavnicima iz Velike Kladuše, među kojima su bili predstavnici iz Općine Velika Kladuša, Doma zdravlja, Biroa rada, Policijske uprave i Crvenog križa. Prisutnima su se obratili Alaga Hozanović predsjednik Skupštine Udruženja paraplegičara Velika Kladuša i Elvis Hodžić predsjednik Upravnog odbora Udruženja paraplegičara Velika Kladuša koji su prisutne upoznali sa radom i aktivnostima Udruženja, o stepenu implementacije UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, i obavezama svake od institucija prema osobama sa invaliditetom.

Umjesto dosadašnjeg obraćanja putem dopisa, ove godine organiziran je sastanak sa predstavnicima svih institucija koje imaju ključnu ulogu u njihovom uvažavanju i ostvarivanju prava. Jedan od najvažnijih problema osoba sa invaliditetom je pristupačnost i zapošljavanje, na šta su stavljeni posebni akcenti tokom ovog sastanka. Na sastanku je poručeno da se osobama sa invaliditetom trebaju omogućiti ista prava kao i svim ostalim građanima, jer je njihova uloga u društvu i svakodnevnom radu poželjna i potrebna, što su kako kažu iz ovog Udruženja, i pokazali različitim sprovedenim aktivnostima koje su bile značajne za cijelu zajednicu. Ono što su posebno istakli i na šta su posebno ponosni je uređenje izletišta Zmajevac za osobe sa invaliditetom, parking mjesta u cijelom gradu te humanitarne akcije pomoću kojih su pomogli mnogim članovima svog Udruženja, a nije izostala ni administrativna podrška osobama koje su htjele da se zaposle ili da pokrenu vlastiti biznis.
Poruka koju su odaslali iz ovog Udruženja, tiče se svih osoba sa invalidtitetom kojima je poručeno ”da imaju više samopouzdanja i da se više cijene te da rade na sebi kako bi nas društvo lakše prihvatilo onakvima kakvi jesmo”.
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom 3. decembar promoviraju Ujedinjeni narodi od 1992. godine. Obilježava se širom svijeta s ciljem promovisanja razumijevanja pitanja invalidnosti, pružanja podrške dostojanstvu, pravima i blagostanju osoba sa invaliditetom.

Trend radio/Nejra M.-Lj.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo